Farář: Češi plýtvali a musí utahovat opasky. Je to psáno i v Bibli

29.12.2011 19:43

PŘÍBĚH V dobách nejistoty lidé často hledali klid a útěchu v církvi. Současná politická a společenská situace je mnoha lidmi vnímána silně negativně a rok 2012 přinese mnoho reforem, které životy mnohým z nás ovlivní nejen z finančního hlediska. Podle olomouckého faráře Františka Hanáčka by se však lidé měli srovnat s utahováním opasků. Píše se to prý i v bibli.

Farář: Češi plýtvali a musí utahovat opasky. Je to psáno i v Bibli
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kostel s klášterem na sporných hranicích s Polskem

 

František Hanáček je farářem v kostele svatého Mořice v Olomouci. Pro ParlamentníListy.cz řekl, co si myslí o současné situaci, šetření, Vánocích a také uvedl, že nárůst nových věřících v souvislosti s politickou situací v zemi zatím nezaznamenal.

„Je obvyklé, že na vánoční bohoslužby přijde zhruba o třicet procent lidí víc než na běžné kázání. Když se konal rekviem za Václava Havla v olomoucké katedrále, tak tam bylo hodně lidí. Ale, nemyslím si že by jinak politická situace zapříčinila větší účast lidí v kostele. Je to spíše naopak. Během roku chodí méně lidí do kostela, než by mohlo a mělo,“ uvedl farář.

Kolik lidí po svátcích zbankrotuje, se teprve ukáže

 

Už od prosince platí pacienti za pobyt v nemocnici stovku namísto dosavadních šedesáti korun. V lednu dojde k dalším změnám ve zdravotnictví, ale také v sociální oblasti. Od třetího měsíce by uchazeči o zaměstnání měli vykonávat veřejnou službu, pokud jim bude úřadem práce nabídnuta. Zvýší se snížená sazba DPH z deseti procent na čtrnáct. Nákupy se proto prodraží. Lidé se toho obávají. Podle Františka Hanáčka budou někteří lidé nespokojeni pořád. „Ve společnosti budou někteří lidé nespokojeni za každých okolností. Když je zima, budou chtít teplo, je-li sníh, chtějí slunečné pobřeží. Je-li málo peněz, chtějí víc, je-li jich moc, chtějí jich ještě víc. Někteří budou zkrátka brblat jen z principu. Přitom nejsou tak zoufalí, jak někdy tvrdí,“ řekl farář redakci.

A pokračuje: „Tito lidé se musí naučit víc žít v realitě, protože lidé utrácejí a žijí na dluh. A všechny tyto problémy jsou z toho, že žijeme, aniž bychom si to zasloužili prací svých rukou. Jestliže máme jako republika miliardové dluhy, tak to signalizuje jakousi životní úroveň, kterou chceme zvyšovat, ale nikoliv snahu rozumně utáhnout opasky. Plýtváme, plýtváme, plýtváme. Lidé se musí srovnat s tím, že se budou utahovat opasky, protože jinak to nejde. I v bibli je psáno, že je sedm roků úrodných a sedm neúrodných,“ dodává.

Na dluh se podle faráře Hanáčka žít nemá. „Setkávám se s tím, že se lidé často zadlužují v domnění, že to půjde, a nakonec zjistí, že to tak nepůjde. Je to z jejich strany neprozíravost a jakási naivita spojená s neuchopenou realitou. Na dluh žít nejde. To je možné jen přechodně, ale ne jako trvalý stav,“ upozorňuje Hanáček a dodává: „Uvidíme, jaké vyjdou obchodní statistiky a ty určí, za co lidí utráceli. Já jsem nezjišťoval, jestli to byly věci potřebné, nebo ne. Obecně se ale utrácí i za nepotřebné věci. Jde jen o obchodnické radovánky. Kolik lidí bude po svátcích zadlužených a zbankrotovaných, to se teprve ukáže.“

Další příběhy ZDE

Jsou Vánoce stále ještě svátky klidu a míru?

 

Jelikož právě probíhají vánoční svátky, zeptali jsme se pana pátera Hanáčka, co si myslí o dnešním přístupu lidí k těmto svátkům. Jsou Vánoce stále ještě svátky klidu a míru, nebo mají význam už spíše komerční? „Jak pro koho. Když to budu hodnotit podle sebe, tak to byly svátky klidu, míru, relaxu, práce, ale žádnou honičku jsem neaplikoval. Když si člověk klid a mír neudělá sám a nechá se masírovat jenom vnějškem, reklamou, plnými obchody a kdoví čím, tak to samozřejmě nese neklid nebo nervozitu ve smyslu co ještě mám a nemám. Já chápu, že pro svátky je potřeba mít zajištěný jakýsi servis, ale jde o to odkud pokud,“ uzavřel.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…