Na prezidentku kandidovat nebudu, tvrdí Šiklová. Ženu místo Klause by uvítala

01.01.2012 13:56

Socioliožka Jiřina Šiklová tvrdí, že český politický systém není připraven na přímou volbu prezidenta. Pro tuto funkci navíc podle ní chybí ideální kandidát či kandidátka. Sama Šiklová však vylučuje, že by se jí stala právě ona.

Na prezidentku kandidovat nebudu, tvrdí Šiklová. Ženu místo Klause by uvítala
Foto: Archiv JŠ
Popisek: Jiřina Šiklová

Hodně se věnujete problematice genderu. Jak hodnotíte současné profesní příležitosti žen? Posunuly se jejich šance, sebevědomí apod. během 22 letech od revoluce?


Ano, centrum a knihovna Gender Studies v roce 2011 již oslavila 20 let, před tím existovala tato skupina přímo v mém bytě.V současnosti je u nás, v Gorazdově ulici 20  –pravděpodobně- nejlepší a největší takto specializovaná, veřejná knihovna v celé Střední Evropě. Začali jsem jako první po převratu 89. Současně v této knihovně probíhají přednášky, distribuují se informace o projektech, pracovních a sociálních problémech a je to diskusní centrum.  V oblasti genderové rovnoprávnosti došlo k velké změně. Před 22 lety jsme neznali ani pojem gender.

Tematika emancipace ženy byla redukována na to, že žena dokáže totéž, co dokáže ve stejné profesi  muž. Tehdy nebylo nic, nikdo ani nedovedl vysvětlit, co se s tím pojmem  genderová tematika myslí. Já taky jsem to neznala. Skutečnost, že Vy mne dnes položíte tuto otázku, je nejlepším dokladem, že se to stalo pro nás samozřejmosti. Nejvíce nás „posunulo“ to, že jsme chtěli vstoupit do EU a tak jsme se snažili trochu přizpůsobit. U nás byla emancipace shora, odvozená z pracovní povinnosti pro všechny a jedna jediná organizace pro ženy, tedy Československý, později Český svaz žen a jen jeden jediný časopis. To co se stalo odpovídá té pluralitě, jaká se objevuje ve všem v celé této společnosti.

Považujete počet žen v politice za adekvátní? Jak se díváte na kvóty, které nedávno zavedla třeba Strana zelených?


U nás je v politice zhruba stejný počet žen, jako je tomu v Západní Evropě, včetně USA. Skandinávské země jsou výjimkou na celém světě. Souvisí to s poněkud jinou kulturní orientací a možná i s protestantismem v těchto zemích. Ale zhruba  jako u nás je ve všech evropských zemích  a v Severní  Americe podobné zastoupení žen. U nás mají ženy –na rozdíl od Západu- vyšší kvalifikaci a vzdělání. Ale zvykli jsme si sebe sama považovat za chudáky, stále se ohlížet, že jinde je to lepší, sebe podceňovat. Pokud jsou za Západě ženy ve vrcholových pozicích v politice, tak stejně nedělají nic zvláštního, tedy pokračují v politice, jaká se dělala v té které zemi i před tím, než tam taky vstoupily ženy.

Podívejte se na naši politickou scénu: Ted je v parlamentě poměrně hodně žen, v jedné politické straně je jich zvláště hodně –a nevšimla jsem si, že by se  v té straně něco změnilo. Naopak podílí se na korupci stejně jako kdyby tam ty ženy nebyly. Snad jen to, že jejich  předseda říká, že těmto političkám dává „něco do kabelky“. Kdyby si kupoval muže, asi by použil jinou formulaci. U nás je ale výrazně méně žen v manažerských pozicích a mezi podnikateli. Zeny jsou také v průměru chudší, než muži. Tedy zase jen ve srovnání se zeměmi ekonomicky vyspělými, tedy se zeměmi Západní Evropy a Severní Ameriky. U nás je – ale to je na Západě taky- relativní chudoba starých žen. Spíše ve starších generacích.

U nás rozdíl v důchodech činí více jak tisíc korun na měsíc. Navíc ženy žijí podstatně déle než muži a častěji v samostatných domácnostech, tedy není tam dvojí příjem, ani dvojí penze, jako je to u mužů. Příčinou je vysoká rozvodovost a fakt, že po rozvodu se častěji znovu žení muži, ale ne již ženy.  O kvótách pro ženy v politických stranách  jsem opakovaně psala.To opětně by bylo na samostatný článek a ne jen jako součást jiného textu. Kvóty přinášejí zisk tehdy, preferují-li opravdu diskriminované sociální skupiny.

Myslím, že ženy u nás jsou tak na tom dobře, že nepotřebují kvóty pro svoje prosazení.Považuji za správné to, co je ve skandinávských zemích, tedy relace 6/4 , at již je více mužů nebo více žen. Prostě aby byly zastoupeny obě skupiny. Ale není vhodné to dělat zákonem, ale tím, že splní-li tyto kvóty určitá politická strana, tak jsou pak politické strany, za kterou byli poslanci v ní zvoleni,gratifikováni vyššími dávkami od státu na takto zvolené poslance.

Nejsem stoupenkyně nějakého zákona o kvótách.  Ale je dobré, že s tím zase přišla Strana Zelených, alespoň se o tom diskutuje a lidé si ujasnují svoje postoje. Samozřejmě, ženy do politiky patří a voliči si je přejí tam vidět častěji. Problémem je, že když se ženy dostanou na vedoucí místa v politice, je na ně více zaměřena i pozornost, proto jejich chyby jsou generalizovány na celou skupinu. V tomto případě na ženy. Takže pokud je někdo špatný politik, poškozuje to jeho a politickou stranu. Ale pokud je zvolena žena a jedná nevhodně, tak se ten odsudek automaticky přenáší na   všechny ženy. To je úděl každé minority.

Dokážete si představit, že by se žena stala třeba i prezidentkou? Kdo by podle Vás byl ideální kandidátkou, případně uvažujete o ní i Vy sama?


Ve světě je hodně prezidentek, premiérek a u nás je několik žen ve vrcholových postaveních. Takže „představit „ si to určitě dovedu. Ale u nás  není prezidentský systém, takže prezident zatím nemá velký význam. Je to representativní osobnost státu.  Ideální kandidátka neexistuje, neznám takovou.Ale stejně tak neexistuje ani ideální muž-kanditát. Já o tom neuvažuji, opravdu neuvažuji.

Jak se díváte na přímou volbu prezidenta, jsou na ni podle Vás Češi dostatečně připraveni?


Proč se ptáte, zda jsou Češi připraveni? Snad zda je na to připraven politický  systém, zda naše Ústava toto umožňuje.Ten tedy připraven není, proto je volání po přímé volbě prezidenta spíše populistické heslo. Zde existuje zastupitelský systém, tedy volba politických stran a pak volba parlamentu, senátu a vlády-Nemáme zde  prezidentský systém. Nikdy jsme ho neměli, takže tato společnost zatím neví, co by od takto zvoleného prezidenta nebo prezidentky mohla a měla očekávat. Takový prezidentský systém je zatím v USA a nepřímo také ted v Rusku. U nás by se musela  napřed změnit celá Ústava. Kdyby byl prezident volen přímo občany, musel by mít větší pravomoce, než má dnes. Jak se o tom začalo mluvit, již se snažili poslanci pravomoce prezidenta omezit. To si ale asi lidi neuvědomují. A navíc, kdo jsou to  Češi? Lidé jsou rozděleni dle profesních a sociálních a věkových  skupin. Snad je lepší se zeptat, zda jsou na to připraveni občané České republiky.Nejsou připraveni, ani si neuvědomují, jaké to přinese změny .Snad tuší, že další volby přinesou další výdaje.

Více o přímé volbě prezidenta ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …