Politologové se shodují: Nečasova vláda je ve skutečnosti úspěšná

28.12.2011 23:11

Současná vláda je navzdory tomu, jak ji vnímá veřejnost, poměrně úspěšná. Dokázala totiž nejen přežít, ale prosadila i značnou část plánovaných reforem. Navíc ve svých řadách nestrpí ministry, jejichž svědomí není úplně čisté, což je v české politice nový jev. Jak upozorňují politologové, nejvíce vládní koalici škodí neustálé spory a také její mediální obraz.

Politologové se shodují: Nečasova vláda je ve skutečnosti úspěšná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

„Ten uplynulý rok české vlády byl přinejmenším rozporuplný. Vládě se podařilo to nejdůležitější – přežít. A to i přes skutečnost, že to hned několikrát vypadalo, že se rozpadne. Podařilo se jí také prosadit klíčovou část reforem, to si může odškrtnout,“ jmenuje úspěchy Nečasovy vlády politolog Jelínek. Zároveň upozornil, že obraz vlády v médiích nejvíce ničily neustávající vládní krize a vzájemné spory mezi koaličními partnery.

Změny ministrů čistí vládu

Množství vystřídaných ministrů podle Jelínka může veřejnost vnímat dvojím způsobem. Pesimisté v tom můžou vidět blížící se rozpad vlády, optimisté naopak jakousi očistu od těch špatných.

„Všichni ti ministři odešli v situacích, kdy to v minulosti nebylo pravidlem. Stačí si vzpomenout na příklad někdejšího ministra Čunka. Tahle vláda je jiná v tom, že ministři odcházejí rychleji a v situacích, kdy bychom dříve byli svědky mnohatýdenních přestřelek a tahanic,“ zamýšlí se politolog Petr Sokol. Příčinu vidí v sílícím tlaku médií i veřejnosti.

„Ten tlak je tu na to, aby se ministři nedopouštěli něčeho nemorálního, či dokonce nezákonného. V tom se zřejmě pomalu přibližujeme standardu středozápadní Evropy. Za odchody ministrů je i to, že si koaliční strany vzájemně nic neodpustí,“ dodal Sokol.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…