Zrůdy jsou tvým vzorem, soudruhu Filipe. Pravicová pěst v akci

29.12.2011 8:44

Značně rozhořčené reakce mnohých politiků vyvolal předseda komunistické strany Vojtěch Filip, když zaslal kondolenci „korejskému lidu a straně“ k úmrtí diktátora Kim Čong-Ila. Předmětem sporu však není samotný akt zaslání kondolenčního dopisu, ale jeho obsah, v němž se hovoří o tom, jak Kim Čong-Il bojoval za blaho korejského lidu. V zemi je přitom totalitní režim nejhrubšího kalibru a zuří zde hladomor.

 Zrůdy jsou tvým vzorem, soudruhu Filipe. Pravicová pěst v akci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vojtěch Filip v rámci volební kampaně

Filip do KLDR doslova napsal: „Vážený soudruhu, se zármutkem v srdci jsem přijal smutné zprávy, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zemřel. Velmi jsme si vážili Kim Čong-ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu, zajistil bezpečnost KLDR a dosáhl mírového sjednocení Koreje. Komunistická strana Čech a Moravy pevně věří, že Korejská strana práce překoná nynější smutek a nadále povede hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu ve Vaší krásné zemi. Přijměte, prosím, můj soudružský pozdrav.“

OSN držela za diktátora minutu ticha

„V tom, že někdo pošle kondolenci k smrti nejvyšší osoby v jednom státu OSN, nevidím nic špatného, je na každém státu, jaký si zvolí režim,“ hájil se v ČT šéf KSČM. Některá média se přitom pozastavovala nad tím, že se na shromáždění OSN za zemřelého vůdce KLDR držela minuta ticha.

Podle Filipa šlo o běžné vyjádření soustrasti. „Česká republika má s KLDR normální diplomatické styky. Poslal jsem jen běžné vyjádření soustrasti a nevidím na tom nic divného. Stejně tak jsem držel minutu ticha za Václava Havla,“ řekl Lidovým novinám a pro iDnes pak dodal: „Trestního oznámení se nebojím. Kondolence byla výrazem lidské slušnosti.“

Teď si hrají na demokraty, ale nezměnili se

Poslanec Marek Benda za ODS je přesvědčen o tom, že Filipův krok dokazuje skutečnost, že jeho strana stále neopustila nedemokratické pozice. „Obsah té kondolence je přesně v duchu toho, co komunisti předvádějí celou dobu a na těchto absurditách je znovu a znovu vidět, že neopustili vůbec nic. Což bylo vidět i v tom uplynulém týdnu po smrti bývalého prezidenta. Ty výroky některých představitelů KSČM byly důkazem toho, že pro ně je vývoj v uplynulých dvaceti letech ne zklamáním, ale neúspěchem,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Benda.

Komunisté podle něho nepřijali demokratickou společnost, kterou se tady politická reprezentace snažila vybudovat. „V tomhle směru do toho onen dopis jenom zapadá a dokazuje, že jsou připraveni se kdykoliv vrátit k tomu, co tu dělali čtyřicet let. Teď si hrají na demokraty, stejně jako si na ně hráli za první republiky a jejich podstata je prostě totalitární a jejich touhou je převzít veškerou moc. A jak je vidět, tak do zemí, kde se tak děje a kde to má naprosto děsivé výsledky, tak posílají ještě kondolenční dopisy,“ je rozhořčen poslanec.

Severokorejský komunista je totéž, co český

„Pokud by se vláda rozhodla dát podnět na rozpuštění komunistické strany, tak tohle je jeden z podstatných argumentů, protože jak říkám, tenhle výrok, navíc oficiálně z úst předsedy, dokazuje, že KSČM prostě žádnou demokratickou stranou není,“ dodal Marek Benda.

Podle jeho stranického kolegy a poslance Jana Vidíma na tom není nic překvapivého. „Co jiného mohl do Koreje Vojtěch Filip napsat? Dokazuje to pouze, že severokorejský komunista je totéž, co český komunista. Vrána k vráně sedá. Je naprosto evidentní, že ten nejzrůdnější režim, jaký na této planetě existuje, je pro naše komunisty vzorem,“ obul se do komunistů Vidím.

Severokorejci truchlí pro zemřelého Kim Čong-Ila. Zdroj: youtube.com

Problematický je hlavně jejich postoj k Havlovi

Jiří Štětina, poslanec z Věcí veřejných se domnívá, že je věcí Vojtěcha Filipa, že se rozhodl poslat kondolenční dopis, sám mu to prý nemá za zlé. „Pro mě je více problematické to, že KSČM nezaujala žádný oficiální postoj k úmrtí našeho prvního prezidenta. Nespatřuji v tom nic výrazně závažného, každá politická strana se má rozhodovat podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale rozhodně si myslím, že nejdříve se měli oficiálně vyjádřit k úmrtí Havla, v tom spatřuji jejich chybu. Vyjádření k smrti Kim Čong-Ila je podle mého soudu spíše jejich věcí,“ řekl redakci ParlamentníchListů.cz Štětina.

„Myslím si, že by nebylo rozumné z toho dělat nějakou velkou aféru. Čas ukáže, jestli to bude někdo posuzovat. Já se domnívám, že by to trestný čin snad být neměl, ale takové hodnocení mi nepřísluší,“ doplnil Jiří Štětina.

"Já nejsem nepřítelem komunistů, ale podle toho, co se v poslední době děje budu muset asi svůj názor změnit. Je pravdou, že činnost některých poslanců, jako je Marta Semelová nebo Stanislav Grospič je celkem problematická,“ čímž měl poslanec Štětina na mysli jejich příklon k tvrdému stalinistickému křídlu ve straně.

Trestní oznámení na Filipa už je podáno

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil uvedl, že je na státních zástupcích a soudech, aby rozhodli. Podle něj ale kondolence může být za hranou i podle trestního zákoníku. „Tam je upraveno, že trestné je i projevování sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka. Pokud někdo pošle takovouto kondolenci, kde vyjadřuje v zásadě sympatie k totalitnímu režimu v Severní Koreji, pak by takovéhle jednání mohlo být trestné. Ale posoudit, zda určité jednání je trestné, či nikoliv, mohou pouze orgány činné v trestném řízení a v konečné podobě soud,“ podotkl Pospíšil.

Kvůli kondolenci už předseda českých komunistů Filip trestnímu oznámení čelí. Jeho autor, člen Svobodných František Matějka, argumentuje protiprávností komunistického režimu. Oznámení prověří Nejvyšší státní zastupitelství v Brně. Podle Heleny Markusové z Nejvyššího státního zastupitelství v Brně přijali trestní oznámení o vánočních svátcích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…