Resort školství dá téměř 50 milionů na brněnskou hvězdárnu. Onderka se raduje

30.12.2011 17:55

Přírodovědné exploratorium, nebo také digitárium. Poněkud zvláštní a milovníkům českého jazyka nahánějící hrůzu pojmenování nese zařízení, které je před dokončením v Brně na Kraví hoře. Jednoduše řečeno půjde o špičkové vědecké pracoviště, které bude součástí nedávno opravené a de facto nově vybudované Hvězdárny a planetária Brno.

Resort školství dá téměř 50 milionů na brněnskou hvězdárnu. Onderka se raduje
Foto: Martin Šimák
Popisek: Manifestace v Brně

Rekonstrukce hvězdárny přitom dosud přišla na sto milionů korun a dobudování technického zázraku bude stát ještě padesát milionů z pokladny Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, které na tento projekt  schválilo dotaci - přesně jde o částku 49,9 mil. Kč. Město Brno tak získá další významný projekt. Elektronický systém se začne instalovat od podzimu 2012 a v plném provozu bude nejpozději v lednu 2013. Touto instalací bude v horizontu desetiletí uzavřena přeměna brněnské hvězdárny.


„Poté, co jsme s podporou fondu Evropské unie investovali do modernizace brněnské hvězdárny necelých sto milionů korun, přichází další významná investice, jejíž dopady pro brněnskou laickou i odbornou veřejnost budou nesmírně obohacující. Už zdaleka nejde pouze o astronomii, ale také o spektrum dalších vědních oborů a spojení významných brněnských institucí, které na poli vědy výzkumu mohou úspěšně spolupracovat,“ uvedl primátor města Roman Onderka.

Onderka má hvězdárnu rád


Právě první muž Brna si hvězdárnu a projekt jako celek zřejmě velmi oblíbil. nejvíce to dal znát najevo při zahájení rekonstrukce hvězdárny. Tehdy dost pobavil, když se nechal slyšet, že zkušební provoz chce zahájit 11.11.2011.

Narozeninová oslava ve hvězdách?

„Ne snad proto, že mám ten den náhodou narozeniny, ale především proto, že je to takové pěkné a zapamatovatelné datum,“ uvedl tehdy primátor. A jak si přál, tak se také stalo.  I když ještě v listopadu hvězdárna připomínala hodně staveniště, zkušební provoz na ní právě o Onderkových narozeninách spustili. Je fakt, že hvězdárna i díky odborníkům, kteří na ní pracují a kteří umí vědu přiblížit široké veřejnosti patří mezi velmi vyhledávané brněnské turistické  či školní cíle.


„V repertoáru návštěvnického centra budou pořady věnované pohledu na vesmír v detailech i vcelku, nezapomene se však ani na nejmenší diváky a pro ně určené pohádkové příběhy s odborným nábojem. Nabízet se budou i pořady pro náročné, u nichž každý návštěvník nemusí nutně porozumět všemu až do posledního detailu. Poznání svých hranic vědomostí bude ostatně také důležitý prvek,“ dodal ředitel Hvězdárny a planetária Brno Jiří Dušek.

Technika umožní lety ke hvězdám

Hlavním cílem projektu „Přírodovědné digitárium“ je vytvořit návštěvnické centrum disponující jedinečným audiovizuálním nástrojem pro popularizaci a medializaci přírodních věd, které se stane vyhledávaným cílem zájemců o inteligentní zábavu a poučení v regionu Jihomoravského kraje. Návštěvnické centrum bude sloužit také k jiným speciálním pořadům, kulturním počinům, stejně jako k prezentaci akademických a univerzitních pracovišť. To, co se fakticky pořídí, bude digitální projekční systém a projekční polokulovitá plocha o průměru cca 17 metrů vestavěná do stávající kopule planetária. Jedinečné zařízení umožní "létat" vesmírem, zobrazit povrchy nejrůznějších kosmických těles, ale i jiných vědeckých vizualizací (planeta Země, lidský mozek apod.).
Na projektu se podílí Akademie věd České republiky, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Turistické a informační centrum města Brna, Knihovna Jiřího Mahena v Brně a Filharmonie Brno.

Hvězdy všechno neví
 

Za prvních 5 týdnů zkušebního provozu zavítalo na hvězdárnu přes 9000 návštěvníků, kteří si prohlédli expozici Příběh Sluneční soustavy, pořady ve velkém planetáriu Neuvěřitelné Brno, Turecko, Copak děláš Sluníčko? a podívali se na skutečnou hvězdnou oblohu. Také se zde uskutečnilo prestižní setkání se zástupci Evropské kosmické agentury, kteří hledali zajímavé projekty od firem i studentů Jihomoravského kraje.


Hvězdárna bude patřit po dokončení mezi nejmodernější zařízení svého druhu v Evropě. Zda však hvězdy napoví primátorovi budoucí politickou kariéru, to se jen těžko kdo odhaduje tipovat. Zatím se však škodolibě občas špitá o tom, že více než postavení planet některé kroky hlavy Brna často ovládají jeho příbuzní, především rázná Onderkova sestra.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…