Zahraniční dluh Česka narostl ve třetím čtvrtletí o 81 miliard

30.12.2011 10:53

Česká národní banka oznámila, že zahraniční dluh Česka se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 80,9 miliardy korun na 1,863 bilionu Kč a představoval tak 48,8 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně bylo zahraniční zadlužení vyšší o 131 miliard korun.

Zahraniční dluh Česka narostl ve třetím čtvrtletí o 81 miliard
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Všechny sledované sektory české ekonomiky vykázaly růst zahraničního dluhu. Na zvýšení celkové zadluženosti se nejvíce podílel bankovní sektor. Zahraniční dluh Česka se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 80,9 miliardy korun na 1,863 bilionu Kč a představoval tak 48,8 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně bylo zahraniční zadlužení vyšší o 131 miliard korun, oznámila Česká národní banka.

„Zvýšení zahraniční zadluženosti bankovního sektoru bylo důsledkem růstu stavu vkladů a úvěrů přijatých od zahraničních investorů,“ uvedla ČNB. Zahraniční závazky bankovního sektoru včetně ČNB zaujímají 26,6 procenta z celkového dluhu. Zahraniční závazky s původní splatností delší než rok podle centrální banky tvoří 70,3 procenta celkové výše dluhu.

Růst zadluženosti ovlivnilo čerpání úvěrů od EIB

Na podnikový sektor připadá 48,4 procenta celkové zadluženosti. Růst závazků ovlivnilo ve třetím čtvrtletí čerpání dovozních úvěrů. Opačně působil pokles stavu podnikových dluhopisů v rukou zahraničních investorů a vývoj úvěrových vztahů z přímých investic.

Nárůst zahraniční zadluženosti vládního sektoru ovlivnilo čerpání úvěrů od Evropské investiční banky na rozvoj dopravní infrastruktury. Podíl vládního sektoru činil 25 procenta z celkového stavu zahraničního dluhu. „Ve vývoji zahraničního dluhu ve struktuře podle instrumentů bylo patrné zejména navýšení podílu vkladů, obchodních úvěrů a ostatních závazků,“ uvedla ČNB.

Schodek investiční pozice ČR vůči zahraničí, tedy rozdíl finančních aktiv a pasiv rezidentů ČR ve vztahu k ostatním, se ve třetím čtvrtletí proti předchozímu čtvrtletí nezměnil a byl 1,972 bilionu korun. V meziročním srovnání schodek investiční pozice vzrostl o 144 miliard korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …