Olomoucký aquapark stojí radnici desítky milionů. Opozice rudne vzteky

04.01.2012 12:59

Olomoucký aquapark se od uvedení do provozu v roce 2009 potýká s finančními problémy. Lidé šetří, a tak návštěvnost není tak vysoká, jak se předpokládalo. Radnici stojí splátky za aquapark ročně téměř 30 milionů korun. Od roku 2012 sem ale přiteče z městské kasy asi o 17 milionů víc na takzvaném služebném. To se ale nelíbí opozici.

Olomoucký aquapark stojí radnici desítky milionů. Opozice rudne vzteky
Foto: Petr Kupka
Popisek: Ditrichštejnský palác v Olomouci

Splátky za aquapark přišly radnici dosud na téměř 30 milionů korun ročně. Město bude muset zvýšit takzvané služebné, tedy platby zahrnující výdaje za splátky úvěrů a jejich úroků. Od nového roku se tedy Olomouc chystá navýšit tyto platby na 45 milionů korun. Do konce roku 2012 má radnice navíc v plánu odkoupit od stavební firmy Gemo akcie za 138 milionů. V roce 2017 by pak Olomouc měla být stoprocentním vlastníkem aquaparku.

Vlach: Návštěvnost není tak vysoká a úroky jsou vyšší

Jedním z důvodů, proč se aquapark dostal do problémů, je podle náměstka primátora Ivo Vlacha (TOP 09) finanční krize, která vedla k nenaplnění očekávané návštěvnosti. „V projektu se předpokládalo s návštěvnosti asi 270-290 tisíc lidí ročně. A skutečnost se pohybuje mezi 200-210  tisíci návštěvníků. To je jeden z důvodů, který snižuje výnosy aquaparku. Druhý důvod jsou problémy, kdy dluhová služba je vyšší, než bylo původně prognózováno, protože v roce 2008, kdy výrazně narostly úrokové sazby, tak vedení aquaparku provedlo fixaci úrokové sazby, protože chtělo mít jistotu, že neporostou úroky. Rok poté přišla hospodářská krize a úrokové sazby klesly a z dnešního pohledu se toto rozhodnutí jeví jako nevýhodné pro aquapark,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Ivo Vlach.

 

Podle něj aquaapark nebude finančně soběstačný asi nikdy. „Splátka bude ukončena v roce 2026 a počítám, že od roku 2027 se ekonomická zátěž radikálně sníží. Úplně na nule to ale asi nebude. Většina aquaparků v ČR, i když na sobě nemají finanční zátěž spojenou s pořízením investice, je dotována městy, doplnil Vlach.

Rozbořil: Je to nejhorší možné řešení

Na posledním jednání zastupitelstva se mělo o aquaparku jednat. Opozici se ale nelíbí, jak chce kolice ODS, TOP 09 a KDU-ČSL situaci řešit. Proto podle Jiřího Rozbořila (ČSSD) iniciovala stažení tohoto bodu z programu jednání. „Můj pohled je takový, že tak zásadní otázka, jako je prohloubení zadlužení, měla být prokonzultovaná i se silnou opozicí, protože je to problém města. Proto jsme ten materiál iniciovali stáhnout anebo nepodpořit, protože tam šlo o to, že radní navrhovali paušálně navýšit služebné, což by zatížilo město o dalších 180 milionů v případě krachu aquaparku,“ vysvětlil redakci Rozbořil.

A pokračuje: „Je tam spousta variant řešení a Ing. Vlach podle mě šel do té nejhorší varianty řešení. Mělo by se už konečně přestat s dohady, že je něco špatně. Zatím jsme se pořád opírali o vyjádření představenstva aquaparku, kde je samozřejmě zastoupení akcionářů v největším poměru firmy Gemo. Chybí mi rozbor od ekonomů, právníků, co se stane, když uděláme toto nebo něco jiného. A pak musí sednout představitelé města a vybrat tu nejméně špatnou variantu. K tomu ale zatím nedošlo,“ myslí si Rozbořil.

Podle něj by jedním z řešení problémů kolem olomouckého aquaparku mohlo být zastřešení průplavového bazénu. „Pro děti je tu spousta skvělých atrakcí, ale rodiče si nemají kde zaplavat. Řešením by bylo zastřešit průplavový bazén, což je spočítáno na částku deset milionů, tedy navýšené služebné za první rok. Eventuelně by se dal také zvětšit bazén či hledat cesty, jak snížit úrokové sazby,“ nabídl možné alternativy řešení hospodaření vodního světa opoziční zastupitel za ČSSD Jiří Rozbořil.

Vlach: Nevím, jestli zastřešit bazén je správné řešení

Na to reaguje náměstek Vlach: „Jsem odpovědný za ekonomiku a vůbec se neumím stavět do role, že rozumím všemu, a proto neumím posoudit, jestli zastřešení průplavového bazénu je to správné řešení. Na druhou stranu částečně můžu souhlasit s tvrzením opozice, že prosté navýšení služebného není úplně to správné řešení, ale ono je spojeno i se slevou České spořitelny na úrokové sazby a bez toho, že město zabezpečí vyrovnanou stabilitu financování aquaparku, banka není připravena tu slevu poskytnout,“ řekl Vlach s tím, že radnice nechá zpracovat komplexní právní posouzení varianty na navýšení služebného. „Teprve poté s tím půjdeme do zastupitelstva. Necháme posoudit i možnost jiného řešení,“ uzavřel Vlach.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…