České televizi hrozí sankce. Za stopnutí nasmlouvané reklamy

30.12.2011 11:21

Nečekané říjnové ukončení reklamy na ČT1 a ČT24 je pro veřejnoprávní televizi kromě ušlého příjmu nepříjemné i proto, že jí hrozí sankce za neodvysílanou, ale předem nasmlouvanou reklamu. Ty by se mohly pohybovat v milionech korun.

České televizi hrozí sankce. Za stopnutí nasmlouvané reklamy
Foto: ct.cz
Popisek: Logo České televize

Českou televizi mohou přijít sankce za neodvysílanou, ale předem nasmlouvanou reklamu, na miliony korun. Připustila to firma, která je prostředníkem pro prodej reklamního času na veřejnoprávních kanálech. Nyní veřejnoprávní televize dokončuje jednání související s říjnovým nenadálým ukončením reklamy na ČT1 a ČT24.

„Pokud se bavíme o sankcích, které hrozí, pak hovoříme o milionech. Větší problém je ale podle mého mínění fakt, že Česká televize přišla o reklamu, z níž měla výnosy v řádech stovek milionů korun,“ uvedl pro server iDNES.cz Ivan Hyžák, generální ředitel společnosti Media Master, jejímž prostřednictvím ČT prodává reklamu.

Právní oddělení se odvolává na zásah vyšší moci

Zůstává však podobně jako vedení ČT optimistou, že na sankce nakonec nedojde a jednání dospějí k dohodě. „Vzhledem k tomu, že v desítkách případů už jsme se na náhradě za neodvysílanou reklamu na ČT1 a ČT24 dohodli, dovolím si tvrdit, že ČT nehrozí kvůli předčasnému ukončení reklamy žádný zásadní problém,“ dodal Hyžák.

Právní oddělení ČT vychází z toho, že by pro tuto záležitost měl platit zásah vyšší moci, protože neměla možnost ovlivnit dodržení smluv, a proto by neměla být postižitelná. Reklamu a teleshopping musela televize zastavit na ČT1 a ČT24 v říjnu. Upozornila ji na to Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Zrušením nasmlouvané reklamy přišla ČT o 88 milionů

Veřejnoprávní televize přitom počítala s tím, že o příjmy z reklamy přijde až během listopadu s koncem analogového vysílání, politici jí zkřížili plány. Parlament změnu odsouhlasil s okamžitou platností. Televize se tak ocitla v situaci, kdy musela ihned zrušit již nasmlouvanou reklamu na další měsíc. Propad v příjmech již dříve vyčíslila na 88 milionů korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…