Vláda zdražila zápis do katastru. Žadatelů před koncem roku výrazně přibylo

30.12.2011 12:09

Zdvojnásobení poplatku za zápis do katastru přivedlo před koncem roku na katastrální úřady více lidí než obvykle. Od příštího roku totiž za provedení změn zaplatí místo dosavadní pětistovky už tisíc korun. Zvýšení poplatku má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně.

Vláda zdražila zápis do katastru. Žadatelů před koncem roku výrazně přibylo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Více lidí než obvykle přichází letos před koncem roku na katastrální úřady. Vede je k tomu možnost zaplatit za provedení změn v katastru dosavadních pět set korun, zatímco od nového roku už bude poplatek tisíc korun. Zdvojnásobení poplatku má státu podle vlády přinést přes 300 milionů korun ročně. Zvýšení kabinet zdůvodňuje tím, že nynější poplatek platí od roku 1994 a od té doby se nezvyšoval.

„Zvýšený zájem v závěru letošního roku o zápisy do katastru nepochybně je. Fronty se však tvoří jen krátkodobě, rozhodně to není čekání na několik hodin,“ uvedl předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře. Například v Praze katastrální úřady přijaly za prosinec kolem 9 tisíc žádostí o zápisy. Obvyklý měsíční průměr je 6 až 7 tisíc žádostí.

Loni vybrali na katastrech přes půl miliardy

Nápor žadatelů v závěru roku podle Večeři chod katastrálních úřadů nezpomalí. V prvních dvou měsících roku na katastr chodí zpravidla méně lidí, takže úředníci budou mít dost času na to, aby aktuální žádosti o zápisy vyřídili. Na poplatcích katastrální úřady vyberou stovky milionů korun ročně. Například předloni to bylo 596 milionů korun, z toho 316 milionů korun bylo za vklady do katastru.

Kabinet Petra Nečase svůj návrh na zvýšení poplatků zdůvodňoval i tím, že v Česku se platí nejnižší správní poplatky za zápisy práv do katastru nemovitostí v porovnání s ostatními zeměmi Evropské unie. Například na Slovensku se za zápis platí 66 eur, tedy asi 1600 korun.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…