Chraňte si peníze, nebo o ně příští rok přijdete, varuje ekonomka

30.12.2011 17:55

Ekonomové připouští, že v příštím roce na základě zvyšování DPH a kvůli vlivům z Evropské unie či oslabování koruny nás může zasáhnout více než tříprocentní inflace. Hrozí znehodnocování vkladů? Máme kupovat zlato? Zlato rozhodně nekupovat, radí ekonomka Markéta Šichtařová a dodává, že máme-li málo peněz, je nejbezpečnějším přístavem banka.

Chraňte si peníze, nebo o ně příští rok přijdete, varuje ekonomka
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Blíží se k nám krize a hrozí inflace, která bude vyšší než tři procenta. Jak zajistit své peníze poradila ParlamentnímListům.cz ředitelka společnost Next Finance Markéta Šichtařová. „V období krize by na prvním místě neměly být úvahy, jak co nejvíce vydělat, ale spíše úvahy o tom, jak se zajistit před rizikem. Jinými slovy, když opravdu dochází k nějaké krizi, a to nemyslím běžnou krizi, ale krizi, kdy dochází třeba k pádům bank, je na místě přemýšlet, jak nepřijít o peníze proto, že nějaká banka či nějaký fond zkrachuje,“ konstatovala Šichtařová.

Větší bezpečí, menší výnosy

„Z tohoto pohledu to bezpečí bude vždycky doprovázeno nižším výnosem a v dobách vysoké inflace si troufnu říci i mírným reálným znehodnocením peněz,“ podotkla pro ParlamentníListy.cz. „Čili pokud neseženeme nějaký bankovklad nebo fond, tedy něco, co nám přinese po zdanění čistý procentuální výnos meziročně vyšší, než nějaká tři procenta, tak se nám peníze reálně znehodnocují, upozornila ekonomka.

Na druhou stranu ale podle ní není prakticky možné najít takto vysoké zhodnocení a přitom mít peníze uložené velmi bezpečně. „Bezpečně tak, aby nebylo riziko, že někdo, kde jsou ty peníze uložené, buď nezbankrotuje nebo že nebude investovat do nějakých akcií, dluhopisů či jiných cenných papírů, které se v době krize znehodnocují,“ míní ekonomka.

Pro málo peněz je nejlepší banka

„Takže zatímco v dobách hospodářského růstu bývá logickou volbou investovat na kapitálovém trhu, tak v době krize se mi zdá, že čím méně peněz člověk má, tím si je musí více chránit, aby byly zabezpečeny,“ uvedla ParlamentnímListům.cz Šichtařová základní poučku a dodala: „Protože, když má někdo sto tisíc a přijde o ně, je to pro něj větší tragédie, než když někdo má deset milionů a přijde o ně, protože ten si je pravděpodobně dokáže vydělat znovu.“

„Z toho logicky vyplývá, že s málo penězi se musíme snažit podstupovat co nejmenší riziko, čímž se ale budou tyto peníze v době krize reálně mírně znehodnocovat. A menší riziko je z tohoto pohledu tam, kde jsou peníze pojištěné, tedy v bance,“ konstatovala Šichtařová. Vklady jsou totiž v ČR pojištěny proti krachu bank ze zákona až do výše sto tisíc euro. „Samozřejmě neuvažujeme o takové apokalypse, kdy zbankrotuje stát, protože pak by asi ani na takové výplaty nebylo. Ale to už bychom s takovými úvahami zašli až příliš daleko,“ uklidňuje ekonomka.

Mírným reálným znehodnocením u bank vložených peněz pak Šichtařová myslí již výše zmíněnou inflaci, která při vyšším procentuálním růstu předežene úročení bankovních vkladů.

S "balíkem" jděte do nemovitostí

„Čili když to shrneme, v době krize se mi jeví bezpečnější a rozumnější ukládat peníze do nějakých termínových vkladů, běžných účtů nebo třeba do peněžního trhu. Tedy do nějakých fondů, které investují do pokladničních poukázek, do bankovních účtů... Prostě tam, kde mají nízký výnos, ale jde o investici krátkodobou,“ radí Šichtařová nízkopříjmovým skupinám.

„Druhou variantou, a to pro člověka s větším obnosem, je nákup nemovitostí. Takové byty sice mohou i v době krize ztratit, ale pořád podle našich analýz drží nejlépe hodnotu - relativně vůči ostatním investicím. Drží ji dokonce lépe než zlato, než stříbro nebo nějaké typy sbírek (mince, známky apod.),“ upozornila pro ParlamentníListy.cz ekonomka.

„Ale podotýkám, jde o to, že nemovitosti v době krize nejsou způsobem, jak vydělat, ale spíše způsobem, jak v době inflace neztratit hodnotu investovaných peněz,“ doplnila.

Na zlato pozor

Mnozí si jistě vzpomenete, jak se v létě psalo o zlaté horečce, kdy i v České republice stoupla poptávka po zlatě, jehož cena letěla raketově nahoru. Právě před nákupem zlata ale Šichtařová varuje. „Zlatá horečka trvala v létě. A když trvala, vždycky jsem varovala, že rostoucí cena zlata je přehřátá a nutně musí začít klesat. A ona už od léta klesá a horečka také opadává,“ popsala současný stav Šichtařová.

„Tady je důležité upozornění. Cena zlata poměrně dobře ochrání před turbulencemi na finančním trhu před tím, když bankrotují státy, padají ceny dluhopisů a  podobně. Tehdy je zlato bezpečným přístavem. Ale investice do zlata neochrání před hospodářskou krizí. V době hospodářské krize, kdy je mezi spekulanty málo peněz, tak v té době nerostou ceny komodit a tím pádem jdou dolu i ceny zlata,“ vysvětluje ekonomka.

...a když zlato, tak na něj 30 let nesahejte

„Také když si uděláme analýzu, tak z dlouhodobého pohledu třeba padesáti let cena zlata pořád roste, ale z pohledu pěti let může být třeba nižší než je dnes. V krátkodobých horizontech může být cena zlata dokonce rozkolísanější než cena ropy. A přitom investice do ropy bývá lidmi intuitivně brána jako výkvět spekulace. Ale ve skutečnosti je cena ropy méně kolísavá než cena zlata,“ doplnila Šichtařová.

„Takže nakoupíme-li zlato jako investici na třicet let, dobrý nápad. Ale chtít zlatem překlenout dva roky, špatný nápad. Nápad, který nás může stát velkou část investovaných peněz,“ uzavřela pro ParlamentníListy.cz ředitelka společnosti Next Finance.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…