Politici jsou neschopná nemakačenka, soudí podnikatel. Babiše ani nezná

03.01.2012 9:52

ROZHOVOR Politici jsou podle něj chudáci, kteří by měli začít pracovat. Zrušil by zákoník práce i obchodní inspekci. Úspěšný podnikatel z Rožnova pod Radhoštěm Miroslav Šupler dodává do celého světa své svíčky. Mezi jeho nejzajímavější zákazníky patří zpěvačka Madonna, dodává výrobky pro největší mrakodrap světa v Dubaji. Sám je za vodou a krize mu rozhodně nehrozí.

Politici jsou neschopná nemakačenka, soudí podnikatel. Babiše ani nezná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podnikatel Andrej Babiš ve studiu České televize

„Krize je jen vyvolaná politiky. Zdravé by bylo, kdyby si všichni chytráci, kteří nám rozdávají rozumy, založili vlastní firmy. Měli by začít vytvářet nějaké hodnoty a zaměstnávat lidi,“ uvedl podnikatel Miroslav Šupler pro ParlamentníListy.cz. Má také svůj lék na ekonomickou krizi: zrušit zbytečné úřady a rozbujelý aparát. „Obchodní inspekce, zákoník práce je k ničemu. Jen blázen by vyhodil dobře pracujícího zaměstnance. Pokud firma nemá dobré výrobky a není o ně zájem, tak skončí. Proč by pak ale měla vyplácet nějaké odstupné? Jde o tým lidí, ti se podílí na úspěchu i neúspěchu,“ podotkl Šupler. Sám se na politickou scénu dívá velmi skepticky, což vyplynulo z rozhovoru pro redakci ParlamentníchListů.cz. 

 

Jak se díváte na současnou sestavu vlády? Je nějaká strana, které fandíte a kterou naopak odsuzujete?

Tady nevznikly žádné nové politické strany. To je pořád Národní fronta. Akorát se strany jinak pojmenovaly. Jde stále o jednu skupinu lidí, kteří si hrají do ruky. Vůbec nevidím jednoznačný směr politických stran a to, že by za sebou měly nějaké výsledky. Chtějí jen urvat ze státního koláče, aby měly pro sebe nějaké peníze.

Opravdu si myslíte, že jsou všichni politici tak špatní?

Politik je pro mě člověk, který je neschopný. Je rád za almužnu, kterou od státu dostane. Pokud jsou to takové mozky, tak by peníze, které dostanou, měli hodit na charitu. Jenže jim je platných šedesát nebo sto tisíc. Jsou to nešťastníci, kterým nic jiného nezbývá.

 

 

Jak se díváte na současnou aktivitu Andreje Babiše Ano 2011?

To je pořád to samé kolečko. Kdo je pan Babiš?

Přeci jen, jde o podnikatele, který pracuje, že?

To je pravda, je trošku výjimka, alespoň navenek se tak jeho aktivita tváří. Myslím si, že většina politiků dokázala majetek jen promrhat. Většina z těch lidí, kteří šli do politiky, nejdřív něco zprivatizovali a podnik jim nefungoval. Tak šli rozdávat moudra.

Takže si myslíte, že by měli mít větší zkušenosti?

Jak může připravovat třeba zákoník práce člověk, který nikdy nepracoval? To přeci nejde. Když projdeme poslaneckou sněmovnu, nenajdeme tam člověka, který by normálně pracoval na své jméno. Nemyslím to, že vlastní nějaké pokoutní firmy. Myslím člověka, který by vytvořil nějakou prosperující vlastní firmu, ve které by ručil vším, co má, a měl přitom hlavu na špalku. Zakládali jen pokoutní společnosti a tunelovali sami sebe. 

Myslíte si, že jsou ještě i zdravé firmy, kde podnikatelé netunelují a nekradou?

Jsou, ale myslím, že by na jejich spočítání stačilo deset prstů. Normální společnost je na fyzickou osobu. Vlastní ji člověk, který je normální a viditelný. Firmy, které fungují zdravě, nemají problém v žádném prostředí. Pokud dělám dobré produkty, lidé je kupují. Když dělám špatné výrobky, tak je neprodám. 

Vy ve svém podniku krizi zřejmě nijak necítíte, že?

Zdravé firmy a normální lidé fungují dobře. Krizi mají jen líní lidé. Pracují ve fabrikách, které vyrábí v nadbytečné míře zboží uměle tlačené na trh. To se musí změnit. Politici by měli zrušit úřady a nadbytečné lidi. Tito lidé, pokud jsou sami tak vzdělání, ať začnou vytvářet hodnoty a zaměstnávat další lidi. To je lék na ekonomiku. Ne, že budou šetřit. Když nemám peníze, musím si uvědomit, že musím víc pracovat.

Co je podle Vás další příčinou ekonomických problémů?

Dnes se obchoduje s ničím. Půjčují se peníze někomu, kdo je promarní. Nejdřív to dělaly státy, teď se to přeneslo na lidi. Lidé si myslí, že mají disponibilní zůstatky na účtu a hospodaří s penězi, které nejsou jejich. To vede k záhubě. Lidé si zvykli studovat na to, aby měli titul a nemuseli normálně pracovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Čunková

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…