Zeman: Jen 30 procent národa jsou pitomci. Zpěvák na Hradě nebude

02.01.2012 9:46

Poslanci koncem roku schválili přímou volbu prezidenta. Pro bývalého premiéra Miloše Zemana to prý byl startovní výstřel pro jeho kandidaturu. „Připouštím, že moje rozhodování se tím výrazně posunulo k odpovědi ano,“ řekl Zeman v rozhovoru pro časopis Týden. O podporu ČSSD ale zřejmě stát nebude, neboť „oranžoví“ prý i nadále hodlají podporovat profesora Švejnara. To je ale podle něj paradox, neboť Švejnar je pravicový kandidát.

Zeman: Jen 30 procent národa jsou pitomci. Zpěvák na Hradě nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Nejznámější český důchodce Miloš Zeman vyráží do bitvy o Pražský hrad. Avizuje úspornou volební kampaň, kterou poprvé nebude řídit jeho dlouholetý souputník Miroslav Šlouf.

Kdy ale pro něj bude definitivní ano?

„Po zkušenosti z roku 2003 jsem naprosto odmítal kandidaturu při parlamentní volbě, ale i při volbě přímé si ještě musím ověřit, zda o mě lidé vůbec stojí. To bezpečně nejde žádným průzkumem, ovšem připravovaný zákon o přímé volbě předpokládá, že vás musí nominovat minimálně padesát tisíc občanů, to už je dostatečné číslo na rozdíl od několika set respondentů ve všemožných průzkumech, takže já si počkám, kolik lidí podepíše moji petici, srovnám to s počtem občanů, kteří podepíší petici jiných kandidátů - a pak se definitivně rozhodnu,“ zmínil Zeman v rozhovoru Týdne.

Vše k tématu Přímá volba prezidenta

Vždyť je to pravicový kandidát

„Já budu mít podporu zemanovců, ale to u přímé volby hraje druhé housle,“ řekl dále k tématu pro Týden Zeman.S podporou ČSSD ovšem prý nepočítá a to přestože se právě o tomto špitá uvnitř křídla Michala Haška.

„Nevím a moc se o to nezajímám. Mě spíš pobavilo, že jsem z ČSSD zaslechl jméno profesora Švejnara, kterého podpořili už v posledních prezidentských volbách. Jestliže levicová strana podporuje pravicového kandidáta, je cosi komického v české politice,“ řekl dále Zeman.

Požádal bych o popelníky

Na otázku, zda jej někdy napadlo, jak by coby prezident změnil Pražský hrad, jetsli by třeba zlidověl jídelníček na recepcích a změnily by se fanfáry pak odvětil:

"Jste první, kdo se mě na to ptá, a poctivě přiznávám, že jsem o tom nikdy nepřemýšlel. A litoval bych prezidenta, který by své poslání viděl v tom, že na Hradě vymění nábytek. Ale kdyby náhodou ta hradní motyka spustila, nesměle bych požádal, aby alespoň v koutku Hradu, v jednou pokojíku, mohly být popelníky."

Přímá volba se ale může podle Zemana ještě někde zadrhnout. "Problémy tuším. Musíme počkat, zda změna Ústavy projde Senátem a kdy bude přijat prováděcí zákon k přímé volbě. Její odpůrci prohráli jednu bitvu, ale ještě ne válku. U ústavních zákonů nemá Senát určenou lhůtu ke schválení, takže odpůrci teď budou volit zdržovací taktiku, aby pak oznámili: ´Snažili jsme se, ale už je málo času.´ Proto je možné, že i dalšího prezidenta bude volit parlament. A protože tam je to obvykle o jeden dva hlasy, tak tím, kdo určí příští hlavu státu, bude Kristýna Kočí s její vysokou inteligencí a morálně čistým charakterem," zmínil dále bývalý premiér.

Záklopka padesáti tisíc podpisů vyeliminuje kuriózní postavy

 „Ne, ona záklopka padesáti tisíc podpisů bezpečně vyselektuje všechny kuriózní postavy,“ odvětil pak dotaz, zda předpokládá hodně pestré pole prezidentských kandidátů.

„Připusťme, že někdo do skupiny kandidátů proniknout může, ale účast umělců v naší politice byla zatím stejně úspěšná jako účast našich politiků v umění. Předpokládat, že ten, kdo hezky zpívá, bude dobře ovládat i politiku, je dost naivní. I když podle psychologů tvoří třicet procent populace pitomci, já sázím na těch zbývajících sedmdesát procent,“ dodal Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…