Dotace na ministerstvu školství: Třeba na rady o tom, jak zdravě žít

02.01.2012 12:42

Radiožurnál má k dispozici dopis vysoce postaveného úředníka Evropské komise (EK), který potvrzuje, že ministerstvo školství skutečně předkládá do Bruselu nekvalitní projekty na čerpání peněz z evropských fondů. V auditu podle tohoto úředníka jsou přímo skvosty: ministerstvo školství totiž chtělo peníze třeba na posílení povědomí o výhodách zdravého životního stylu a pozitivního vlivu na občany tělesnou aktivitou.

Dotace na ministerstvu školství: Třeba na rady o tom, jak zdravě žít
Foto: Hans Štembera
Popisek: Za tisíc korun si toho v příštím roce budeme moct koupit možná zase míň

Dopis od vysoce postaveného úředníka EK zmiňuje dva projekty, kterými ministerstvo školství chtělo získat dohromady přes miliardu korun.

„Projekty měly sloužit ke zvýšení všeobecného vzdělání občanů a k posílení jejich povědomí o výhodách zdravého životního stylu. Brusel ale vážně pochybuje o jejich smysluplnosti,“ údajně stojí v auditu Evropské komise.

 Ministerstvo chtělo evropské peníze použít kupříkladu na inzeráty v médiích, ve kterých by zdůrazňovalo pozitivní vliv tělesné aktivity. Mělo také v úmyslu posílit právní vědomí občanů.

„Podle Komise je ale hodně pochybné, jestli to povede ke smysluplným výsledkům. Dodává, že ministerstvo by mělo připravit úplně jiné projekty,“ obsahuje podle Radiožurnálu prý kritika bruselských úředníků.

V pátek zveřejněný audit EK podle Radiožurnálu navíc vytýká zakázkám ministerstva školství přemrštěné, až stotisícové platy, neúměrně drahé počítače, zvýhodnění některých dodavatelů nebo platby, které vůbec nesouvisejí s podporovanými projekty.

Není ani žádná kontrola

Komise dále v auditu, který má Radiožurnál k dispozici, konstatuje, že počáteční systém byl nastaven dobře. Selhala ale na ministerstvu hlavně kontrola toho, jak byly peníze použity.. Kontrola se prý prováděla hlavně v roce 2011, kdy už úřad vedl současný ministr Josef Dobeš (VV).

Úřad školství má přitom s čerpáním z evropských fondů problémy dlouhodobě. Právě proto EK pozastavila proplácení části peněz do českého státního rozpočtu. Navíc se spekuluje o tom, že kvůli problémům s eurofondy je na spadnutí i odvolání samotného ministra školství Dobeše.

Dobeš se hájí: Já za to nemůžu, to minulé vedení

Dobeš má proto k problému dnes vydat tiskové prohlášení. Vyjádří se hlavně k čerpání finančních prostředků z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

Radiožurnál ale k tomu dnes připomněl i tvrzení samotného ministerstva: Za chyby prý může minulé vedení úřadu. Kontrola se totiž týkala projektů, které začaly fungovat v letech 2008 až 2009.

Ministerstvo školství bude mít čas na opravení chyb, a tedy na opětovné uvolnění pozastavených evropských peněz. Prostředky použité nesprávně už ale Komise Česku neproplatí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…