Profesorka Dvořáková popsala, co se nesmí stát: Pak hrozí výbuch

03.01.2012 4:34

Politoložka VŠE Vladimíra Dvořáková se nedomnívá, že by lidé v Česku v tomto roce začali masívně vyjadřovat své protesty proti politickému vývoji. A to navzdory tomu, že se dá očekávat pokles životní úrovně. Ten totiž podle ní příčinou ani impulsem k nepokojům sám o sobě nebývá. „Horší je, když lidé zjistí, že jejich problémy absolutně nezajímají politickou elitu,“ uvádí ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz politoložka.

Profesorka Dvořáková popsala, co se nesmí stát: Pak hrozí výbuch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politoložka Vladimíra Dvořáková při rozhovoru

Reagovala tak v souvislosti s tím, když byla požádána o hodnocení novoročního projevu prezidenta Václava Klause. Ten v něm mimo jiné totiž zmínil jako pozitivní fakt to, že u nás nejsou nepokoje v ulicích, při kterých hoří auta a rozbíjejí výlohy davy nezvládnutelných imigrantů.

  • Hodnocení a názory k novoročnímu projevu Václava Klause ČTĚTE ZDE

„Ano, to u nás skutečně nyní není, a je to určitě dobře. Nicméně, stále bychom si měli být vědomi toho, že ani nás to nemusí minout – byť bych se nerada pouštěla do nějakých konkrétních prognóz v tomto ohledu,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz profesorka Dvořáková. Podle ní totiž bude hodně záležet na tom, jak se k vývoji situace postaví hlavně naše politická elita.

Připomněla pak to, že vážné ekonomické a sociální dopady v souvislosti s prohlubující se krizí ve světě i v Evropě ovlivní s velkou pravděpodobností i naši zemi.

To, že lidé upadnou do nouze, není startérem nepokojů

„Nejsme přece v nějaké izolaci. I když v době, kdy nás může zachvátit krize a z ní vzrůstající napětí, dá se čekat, že může dojít k vyústění stavu do nějakých větších protestů. Přesto bych chtěla zdůraznit, že pravděpodobnost  výskytu nepokojů a protestů není přímo úměrná tomu, jak se může sociální situace u nás zhoršovat a klesat životní úroveň. Rozbuškou může být spíše poznání, že politickou reprezentaci absolutně nezajímá to, jak lidé v zemi žijí – jaké mají potíže s dluhy, se splácením hypoték i s financováním běžných životních potřeb. Pokud budou politici pokračovat mezi sebou v žabomyších válkách, napětí to může vyvolat – a to se všemi následky,“ upozorňuje politoložka.

Podle ní je pak nutné brát v úvahu i to, že v případě vážné krize, kdy lidé budou muset řešit to, jak existenčně přežít, nelze počítat s tím, že by se takto postižení občané snažili a podpořili jakékoli politické snahy během protestů či plánovaných protestních akcí. „Politizace a snahy o přetahování lidí zmítaných krizí jakýmkoli směrem jdou v takovéto situaci stranou. Lidé se zajímají jen o to, jak přežít a nemají zájem o to, se nějak angažovat,“ říká pro ParlamentníListy.cz Dvořáková.

Klausův projev? Srozumitelný, vyvážený, ale bez nové výzvy

Jak ještě konstatovala směrem k projevu hlavy státu,  její vystoupení na Nový rok bylo spíše tradiční, srozumitelné všem skupinám obyvatelstva, profesionální, vyvážené – přesto se řadí podle ní spíše k těm slabším projevům Václava Klause. „Chyběla mu nějaká vyzývající nová myšlenka,“ myslí si politoložka.

Závěrem dodala, že v rovině vztahu České republiky směrem k Evropské unii chybí i v různých prohlášeních politiků, včetně Klause, sebereflexe toho, co jsme konkrétního udělali my (ČR) pro to, abychom našeho členství využili. „Pouze kritizujeme, a to není dobré,“ uzavřela svůj komentář pro ParlamentníListy.cz politoložka, profesorka VŠE a předsedkyně Akreditační komise Vladimíra Dvořáková.

Situace v Česku ji děsí již delší čas. A varuje před lidmi v ulicích

Vloni na jaře přitom Vladimíra Dvořáková připustila, že je současnou politickou situací v naší zemi vyděšena. Poukázala značně kriticky na to, že jde o stav již dlouho neúnosný, který může mít dalekosáhlé důsledky.

"Hrozím se toho, až lidé vyjdou do ulic, protože není žádná jiná únosná alternativa toho, co by mělo následovat. Netroufám si odhadnout, co všechno se pak může stát a už teď si jen přeju, aby to, pokud je to vůbec možné, dopadlo dobře," vyjádřila se tehdy pro ParlamentníListy.cz. Dodala, že je skutečně otázkou času, než i u nás lidé vyjdou do ulic.

"Jen bych si přála, aby to nakonec nějak dobře dopadlo. Současné nálady totiž napovídají tomu, že by mohlo dojít i k velmi nepříjmeným konfrontacím, jež by nebyly asi sametové," uzavřela. Nyní, jak se zdá, má svůj pohled na současný vývoj již méně radikální. Přesto jsou i nyní z jejích slov určitá varování cítit.

Zvedla velkou vlnu kritiky - prý prohlubuje radikalizaci ve společnosti

Na jaře, kdy varovná slova politoložka vyslovila v pořadu Hyde Park v ČT a později i v ParlamentníchListech.cz, si vyslechla poté z řad politiků dost silnou vlnu kritiky. 

"Tehdy se na mě mnozí lidé kvůli tomu opravdu hněvali. Že prý k té radikalizaci společnosti u nás těmi výroky napomáhám. Ale já jen popisovala souvislosti, a za pár dnů na to začaly nepokoje v Londýně a všechny ty věci a záležitosti, které s tím souvisí. Jsou přesně reakcí na to, že společnost už ventiluje to veškeré napětí, které v sobě má," řekla ParlamentnímListům.cz politoložka Dvořáková.

Dodala, že podle ní je problémem i to, jak česká společnost posuzuje úspěch nějakého protestu či demonstrace.

"Nepochopila jsem u nás v červnu 2011, jak tu byla ta odborářská stávka a demonstrace, při které se poprvé v dějinách zastavilo metro a nejezdily vlaky, jaká hodnocení se následně objevovala. Bylo přece jasné, že se sem, když nefunguje doprava, ti lidé nedostanou, s tím se i počítalo. Tady to ale nakonec vyznělo tak, že vlastně odboráři nic nedokázali, protože žádná výkladní skříň nebyla rozbita, nehořelo žádné auto. Říkala jsem si: proboha, co tedy vlastně ti lidé chtějí? K čemu chtějí provokovat, když se tady podařilo to, co dosud nikdy - třeba s tím metrem. Navíc ti odboráři ukázali, že jsou schopní ty masy udržet a právě proto k nějakým hrozným věcem nedocházelo. Předvedli, že jsou naprosto profesionální, možná v něčem ještě více dopředu než odboráři na Západ od nás. Tady ale najednou všichni měli potřebu dokázat, že vlastně neuspěli. To, že to říkají politici, to je dobrý - to říkají všichni běžně - i ti ve světě. Ono to pak ale tak vyznívalo i od moderátorů v televizi i rádiích. A já si opět říkala, tak o co tu jde? Zastavit dopravu nestačí? To opravdu chtějí, aby se rozbíjely ty výlohy a zapalovala auta? To je přece také věc určité kultury," uzavřela i hodnocení událostí minulého roku pro naši redakci politoložka Dvořáková.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…