Zlý Dobeš chce dětem zkrátit přestávky, píše se. Ministerstvo to popírá

03.01.2012 11:27

VÍME PRVNÍ ČTK uvedla, že školní přestávky by se mohly zkrátit z deseti na pět minut a že s tím počítá ministerstvo školství v připravované vyhlášce. „Dobeš chce školákům zkrátit přestávky z deseti na pět minut,“ napsal Týden.cz. Ministerstvo se ale proti tomu ohradilo.

Zlý Dobeš chce dětem zkrátit přestávky, píše se. Ministerstvo to popírá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

"Mluvil jsem s Dobešem a tak to není, je to blbost," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen VV.

Možnost, ne povinnost

Tajemník ministra školství Josefa Dobeše Václav Koukolíček navíc uvedl ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz celou věc na pravou míru. Jedná se podle něho teprve o neschválený návrh vyhlášky č. 48/2005 Sb., o základním vzdělávání a některých náležitostech plnění povinné školní docházky, ve znění vyhlášky č. 454/2006 Sb., která je nyní pouze ve vnějším připomínkovém řízení.

„Co se týká přestávek, přesná formulace zní: ´Přestávky mezi vyučovacími hodinami jsou nejméně pětiminutové, jedna přestávka v dopoledním vyučování musí trvat nejméně 15 minut´. Nejde tedy o striktní nařízení, ale možnost, kdy ředitelé škol mohou podle vlastního uvážení přestávku zkrátit na pět minut. MŠMT tak vychází vstříc malým školám, které žádaly o možnost úpravy délky přestávek z důvodu dojíždění dětí. V některých oblastech je horší dopravní obslužnost a je v zájmu dětí, aby si ředitel zkrácením přestávek mohl upravit celkovou délku vyučování tak, aby žáci nemuseli dlouho čekat na dopravní spojení. Pokud ředitel nebude chtít, délku přestávek upravovat samozřejmě nemusí,“ upřesnil pro ParlamentníListy.cz Koukolíček.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …