Dobeš slíbil: Čerpání peněz z EU obnovíme do tří měsíců

03.01.2012 12:02

Josef Dobeš zůstává i po jednání s premiérem Petrem Nečasem dál ministrem. Po setkání s Nečasem uvedl, že problém s eurofondy je technický a má řešení. Obnovit čerpání peněz chce do tří měsíců. Za Dobeše se ale již ráno postavila nejmenší vládní strana Věci veřejné, jejíž je Dobeš členem.

Dobeš slíbil: Čerpání peněz z EU obnovíme do tří měsíců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš (VV) ustál krizi s hrozícím pozastavením čerpání peněz z programu Evropské unie vyhrazeného na vzdělávání. Po dnešní schůzce s premiérem Petrem Nečasem (ODS) Dobeš novinářům řekl, že problém je jen technický a má řešení.

Audit Evropské komise totiž ukázal, že ministerstvo špatně kontroluje už vyplacené peníze. České republice tak hrozí, že by mohlo přijít o 50 miliard korun z evropské pokladny. Evropská komise už proplácení části peněz pozastavila.

Ministr Dobeš tvrdí, že za chyby v čerpání evropských peněz může minulé vedení. Bývalý šéf sekce pro čerpání fondů Jan Vitula z TOP 09 ale pochybení minulého vedení popírá a říká, že ministra Dobeše už po nástupu informoval o nutnosti významně personálně posílit oblast kontrol.

Ministra Dobeše se včera zastal premiér Petr Nečas. Podle něj jsou prý problémy s čerpáním peněz z evropské pokladny dlouhodobé. Kritika ale stále přichází od ČSSD i TOP 09.

Nečas, který už v pondělí dával najevo ve věci zdrženlivost, podle Dobeše evropským fondům rozumí a chápe, že celá věc je pouze technická. "Hysterii" kolem této problematiky pak samotný Dobeš označil za politickou a v této souvislosti osočil svého někdejšího podřízeného Jana Vitulu (TOP 09). Opět slíbil na dnešní odpolední tiskové konferenci rozebrat konkrétní chyby při čerpání peněz.

Ministerstvo předkládá podle Bruselu nekvalitní projekty

Radiožurnál včera k aféře čerpání peněz z fondů EU uvedl, že má k dispozici dopis vysoce postaveného úředníka Evropské komise (EK), který potvrzuje, že ministerstvo školství skutečně předkládá do Bruselu nekvalitní projekty na čerpání peněz z evropských fondů. V auditu jsou pak podle tohoto úředníka jsou přímo skvosty: ministerstvo školství totiž chtělo peníze třeba na posílení povědomí o výhodách zdravého životního stylu a pozitivního vlivu na občany tělesnou aktivitou.

Dopis od vysoce postaveného úředníka EK zmiňuje dva projekty, kterými ministerstvo školství chtělo získat dohromady přes miliardu korun.

„Projekty měly sloužit ke zvýšení všeobecného vzdělání občanů a k posílení jejich povědomí o výhodách zdravého životního stylu. Brusel ale vážně pochybuje o jejich smysluplnosti,“ údajně stojí v auditu Evropské komise.

 Ministerstvo chtělo evropské peníze použít kupříkladu na inzeráty v médiích, ve kterých by zdůrazňovalo pozitivní vliv tělesné aktivity. Mělo také v úmyslu posílit právní vědomí občanů.

„Podle Komise je ale hodně pochybné, jestli to povede ke smysluplným výsledkům. Dodává, že ministerstvo by mělo připravit úplně jiné projekty,“ obsahuje podle Radiožurnálu prý kritika bruselských úředníků.

V pátek zveřejněný audit EK podle Radiožurnálu navíc vytýká zakázkám ministerstva školství přemrštěné, až stotisícové platy, neúměrně drahé počítače, zvýhodnění některých dodavatelů nebo platby, které vůbec nesouvisejí s podporovanými projekty.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…