Právník Šachta zažaluje bojovníka proti korupci Janečka

03.01.2012 13:45

Právníci z advokátní kanceláře Šachta & Partners hodlají podat trestní oznámení na podnikatele a bojovníka proti korupce Karla Janečka z důvodu krácení daní a dalších přečinů. Janeček se však už v minulosti vyjádřil, že účetnictví má v pořádku a je připraven to dokázat.

Právník Šachta zažaluje bojovníka proti korupci Janečka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

"Uděláme to v úterý, nejpozději ve středu," řekl Hospodářským novinám právník David Michal, který je jedním ze čtyř společníků v kanceláři nesoucí jméno advokáta Drahomíra Šachty. Trestní oznámení podá Šachta & Partners kvůli podezření ze spáchání trestných činů krácení daně, poplatku a podobné povinné platby a nesplnění oznamovací povinnosti v daňovém řízení.

Peníze v daňových rájích

Vychází z toho, že Janeček se v rozhovorech pro média v minulosti chlubil až miliardovým čistým ziskem, ale jeho firma RSJ odvádí ročně na daních kolem dvaceti milionů korun. Většina zisku vytvořeného z obchodování na derivátových ­trzích teče přes společnosti registrované na ostrově Mauriciu.

Lidé ze Šachtovy advokátní kanceláře v uplynulých týdnech zmapovali strukturu Janečkových firem a došli k závěru, že jsou to jen skořápky, jimiž protékají peníze.Spor mezi právníky z Šachta & Partners a Karlem Janečkem začal, když Janečkův Nadační fond proti korupci na sklonku loňského roku veřejně vyrukoval s obviněním, že se na vyvádění peněz z pražského dopravního podniku podílel vlivný pražský lobbista Ivo Rittig.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…