Poprava Roma. Výrok, který prý může vyvolat rasové bouře

03.01.2012 15:44

Incident, který se stal o silvestrovské noci krátce před půl druhou, rozbouřil emoce. V Tanvaldu na Jablonecku byl při potyčce zastřelen dvaadvacetiletý muž romského původu. Střelné poranění má i jeho o dva roky starší bratr. Vyjádření romského aktivisty Štefana Gorola, že se jednalo o popravu, sklidilo velkou kritiku.

Poprava Roma. Výrok, který prý může vyvolat rasové bouře
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Třiašedesátiletý muž, který střílel na dva mladé Romy v Tanvaldu na Jablonecku, je na svobodě. Do vazby by mohl být vzat, jen pokud by byl obviněn, řekla ČTK krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Vyšetřování zatím nebylo uzavřeno a nebylo sděleno nic bližšího, nikdo nebyl obviněn. Střílející muž mohl jednat v nutné obraně. Podle jedné z verzí měl být oběma mladíky napaden.

Poprava, říká romský aktivista

Státní zástupkyně Lenka Bradáčová ČTK sdělila, že podezřelý muž už policistům podal vysvětlení. Okolnosti případu ale zatím jasné nejsou. „Za současného stavu řízení není možné kvalifikovaně rozhodnout o tom, zda ten skutek bude vůbec trestným činem, zda se nejednalo o znaky nutné obrany, anebo bude posuzován jako trestný čin, buď vraždy, zabití nebo ublížení na zdraví s následkem smrti. Ještě to říct neumíme,“ uvedla Bradáčová.

Předseda Česko-romského občanského sdružení z Nového Boru Štefan Gorol označil střelbu na mladé Romy za popravu. „Nic neměli v ruce. A pokud by měli, tak by měl (údajně napadený muž) dvakrát vystřelit do vzduchu a až potřetí třeba do nohy nebo do ruky. A on je normálně popravil,“ řekl. Podle Gorola by v sobotu mohla být v Tanvaldu uspořádána demonstrace.

Ladislav Tatár, otec zastřeleného dvaadvacetiletého muže a o dva roky staršího postřeleného, tvrdí, že muž, který střílel, byl policistou, a proto prý ho úřady neobvinily a propustily. Rodina se chce proti postupu policie a žalobkyně bránit.

Rasová nesnášenlivost

Oslovení politici i aktivisté si ale myslí, že vyjádření Štefana Gorola ještě před uzavřením vyšetřování bylo nešťastné. Obecně se též, bez ohledu zda se v tomto konkrétním případě jednalo, či nejednalo o nutnou obranu, myslí, že občan má právo bránit svůj život střelnou zbraní.

„Občané České republiky musí dbát závěrů policie i státního zastupitelství. Výroky některých občanů celou situaci vyhrocují a vedou jenom k nevraživosti vůči určité skupině občanů a to by si měl romský aktivista uvědomit. Pokud je občan napaden, a v tomto případě se jednalo o dva mladíky proti třiašedesátiletému muži, kde se potkali na opuštěném místě, a policie dospěje k tomu, že šlo o nutnou obranu, tak v každém civilizovaném státě a každé demokratické zemi je prvotním právem občana bránit svůj život. To, co tady někteří tvrdí, že šlo o popravu, tak já se domnívám, že pokud k takovému tvrzení nemají důkazy, tak by je policie měla stíhat za rasovou nesnášenlivost,“ řekl ParlamentnímListům.cz senátor ČSSD Vladimír Dryml.

Střelec měl být zadržen do vyšetření, míní romský aktivista

I romský aktivista ze sdružení Forum.cz Miroslav Kováč se domnívá, že vyjádření Gorola nebylo šťastné. „Takováto vyjádření jsou předčasná. Není dořešeno, ani zveřejněno, k čemu vlastně došlo. Jedna strana říká, že Romové šli jen popřát na nový rok, což se mezi Romy dělá. Vyjádření druhé strany vlastně neznáme. Nevíme, co bylo příčinou, že ten pán střílel,“ řekl redakci Kováč.

Kováčovi vadí, že muž, který střílel, nebyl vzat do vazby. „Co mě zaráží je, že ten pán je bývalý policista a že ho státní zástupce velmi rychle propustil bez nějakých informací sdělených veřejnosti. Zda bylo podáno vysvětlení jenom z jeho strany, či ho podal i ten postřelený hospitalizovaný Rom. Myslím, že do doby, než byly pádné důkazy o tom, co se stalo, měl být zadržen,“ dodal Kováč.

Kováč si obecně myslí, že je právem občana při sebeobraně použít střelnou zbraň. „Občan, pokud je bezprostředně napaden, může použít legálně drženou střelnou zbraň. To je norma v demokratických státech. Měly by být dodrženy ale určité hranice. Podle mě měl být zadržen do doby, než by se objasnilo, zda jednal na základě nutné obrany. Pokud třeba střílel z deseti metrů, tak to nebyla nutná obrana. Pokud střílel z bezprostřední blízkosti, tak mohlo dojít k tomu, že ho napadli. Experti by měli prokázat, jaká verze je pravdivá a pokud se bránil, tak ho propustit. To by se pak mohlo stát, že někdo beze svědků někoho zastřelí a bude tvrdit, že šlo o nutnou obranu. Taková věc se musí prošetřit,“ uzavřel Kováč.

Presumpce neviny a právo na sebeobranu

Senátor Severočechů.cz Jaroslav Doubrava se ohradil proti výroku aktivisty Gogola. „Ten výrok považuji za skandální, protože policie to ještě šetří a existuje presumpce neviny. Jinak z obecného hlediska má člověk právo, ale dokonce povinnost bránit svůj život. Život je nejcennější dar. Pokud se vzhlížíme v americké demokracii, tak tam je právo na sebeobranu naprosto jasné a riziko a odpovědnost je vždy na straně útočníka. V tom konkrétním případě, aniž bych chtěl předjímat výsledek vyšetřování, je třeba si uvědomit, že tam byli v přesile dva mladíci na jednoho již staršího muže. To by svědčilo o nutné obraně,“ řekl redakci Doubrava.

„Takováto vyjádření o popravách, aniž by byla známa relevantní fakta, jsou nešťastná a pouze přispívají k eskalaci konfliktu mezi majoritou a romskou menšinou. Policie asi věděla, proč neuvalila vazbu, ten člověk nebyl obviněn. Ale nechci dále přilévat oleje do ohně. Věc přísluší orgánům činným v trestním řízení,“ řekl redakci senátor ODS Petr Pakosta.

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek míní, že by v současné chvíli neměl věc již nikdo komentovat, ale měly by jednat orgány činné v trestním řízení. „Politická vyjádření mohou způsobit jen nepokoje a eskalaci napětí. Nikdo neví, jak se to stalo. Může to být i jinak, než jsme všichni zvyklí, že většinou Romové vyvolají incident a posléze se tváří nevinně. I v majoritní společnosti nejsou andílci. Komentovat to dále je ale kontraproduktivní,“ řekl ParlamentnímListům.cz Čunek.

Není povinnost střílet do vzduchu

K věci se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i poradce premiéra pro lidská práva Roman Joch. „V České republice jako svobodné zemi se svobodou slova může každý občan na jakoukoli událost vyslovit svůj názor. Zároveň ale platí, že každý zodpovědný občan a především ten, který působí ve veřejné sféře, by měl vyčkat důkladného vyšetření celé události, než aby předjímal výsledek neuváženými předběžnými soudy nezaloženými na dostatečné znalosti faktů. Cokoli dalšího by bylo naprosto nezodpovědné říkat,“ řekl redakci Joch. „Nechci říci, kdo byl viníkem a obětí v tomto případě, ale obecně platí, že člověk má právo na přiměřenou sebeobranu včetně použití střelné zbraně,“ dodal Joch.

„V každém případě neplatí, že bezúhonný a netrestaný občan, což je v České republice základní podmínkou pro legální držení zbraně, je snad povinen při jejím použití nejprve střílet do vzduchu a pak teprve na cíl, jehož kroky se cítí být ohrožen na životě nebo zdraví – natož aby pak mířil jen „třeba do nohy nebo do ruky“. Mýlíte se, pane Gorole, a bylo by dobré, abyste zbytečně nemátl další případné oběti oprávněné obranné střelby,“ vzkázal aktivistovi blogger František Matějka.

Mladíci prý měli již problémy se zákonem

Podle tanvaldského starosty Petra Poláka s rodiči romských mladíků nebo babičkou výraznější problémy nebyly. Pro mladíky to ale neplatí, v minulosti už se prý do křížku se zákonem dostali.

Starosta se nyní obává, že by ve městě mohly nastat problémy a násilnosti. „Snažíme se monitorovat celou situaci tak, abychom tomu případně předešli. Získáváme informace, jsme v kontaktu s Policií České republiky a samozřejmě jsme do toho zainteresovali i městskou policii,“ řekl starosta Tanvaldu. Ve městě se posílí hlídky strážníků. Pohřeb Roma se bude konat v sobotu. Tanvaldští Romové plánují pochod městem.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…