Kalouskova nevyzpytatelnost mate i zkušené. Chce položit vládu, nebo ne?

04.01.2012 17:05

POLITOLOGOVÉ Tento rok vstupují v platnost některé reformy vlády, mající restriktivní povahu k příjemcům sociálních dávek. Na příkladu pozastavených eurodotací pro ministerstvo školství se ukazuje, že zejména mezi TOP 09 a VV panuje značná nevraživost. Na podzim nás navíc čekají krajské volby, které se mohou stát referendem o vládě. Kolik zkoušek přežití vládu čeká? Může Miroslav Kalousek v případě debaklu ODS a VV po krajských volbách využít situace a vládu opustit?

Kalouskova nevyzpytatelnost mate i zkušené. Chce položit vládu, nebo ne?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek na stranickém sněmu

Pavel Hynčica předpovídá, že soudržnost koalice bude s přibližujícím se termínem voleb spíše menší. „Je zřejmé, že na jedné straně ODS a VV se budou snažit udržet s vědomím ne příliš příznivých volebních vyhlídek, na druhé straně jsou zřejmé motivace TOP 09 vládu rozbít,“ konstatuje politolog pro ParlamentníListy.cz. Předčasný termín parlamentních voleb podle Hynčicy bude pro TOP 09 výhodou mj. prý proto, že může ještě nasadit svého lídra Karla Schwarzenberga.

„TOP 09 může případného (a pravděpodobného) debaklu ODS a VV využít k "překreslení" politické mapy. Teď navíc vstupuje do hry otázka možného zablokování přímé volby prezidenta Senátem, což by mohlo otevřít dveře zatím jen neoficiálním spekulacím o výměnném obchodu mezi ČSSD a TOP 09 ve věci podpory Karla Schwarzenberga na prezidenta (v případě ponechání nepřímé volby) a předčasných parlamentních voleb,“ oživuje šuškandu Hynčica.

Raději padnout všichni než jeden

Před krajskými volbami se bude podle Miroslava Mareše z MUB určitě napětí stupňovat. „Výrazný úspěch TOP 09 by straně mohl dodat sebevědomí až k vyvolání předčasných voleb. Koalici by však mohl semknout neúspěch všech jejích členských stran v případě opakování "oranžové vlny" z roku 2008,“ předvídá vývoj další oslovený politolog.

Současný tlak TOP 09 na VV však může podle Mareše otevírat zadní vrátka. "Cílem může být i to, aby se na vysoká místa na ministerstvech patřících v současnosti VV dostávali experti spjatí s TOP 09, kteří by byli schopni je efektivně vést v případě změny vládních postů," vychází pro ParlamentníListy.cz Mareš z logiky věci.

Chování Věcí veřejných je pak podle Zdeňka Zbořila jen maskováním, a to jak ODS, tak směrem k TOP 09. „Kdybych chtěl být škarohlíd, řekl bych, že "zkoušek" vyrobených VV bude nekonečné množství, ale všichni předem vědí, že rybník se vypouštět nebude,“ použil pro redakci metaforu k vysvětlení Zdeněk Zbořil. Podle politologa mohou existenci vlády spíše ohrozit výsledky voleb, ale i v takové situaci se prý dá předpokládat, že i ty nejvzrušenější debaty nepovedou k pádu. „Pokud jde o taktika a stratéga Kalouska, ten musí samozřejmě počítat s věkem předsedy TOP 09, který by dokonce mohl utéci na Hrad. Proto si myslím, že se nebude chovat avanturisticky (dobrodružně),“ nepředpokládá Zbořil na rozdíl od Mareše zaječí úmysly ministra financí.

Véčka si to nemohou dovolit, jsou oporou

Věci veřejné si podle Pavla Kopeckého většinu problémů způsobily podivuhodnou neprofesionalitou a bezbarvostí svých lidí, jejich dny ve vysoké politice jsou prý sečteny. "Veverky si nemohou dovolit, aby padla vláda. Investice se musí vyplatit, i když 'CML' stojí hodně nakřivo. Vždycky udělají trochu dýmové clony, aby její představitelé mohli vykládat, jak bojují za "Kalouskovy reformy s lidskou tváří", ovšem v jádru tvoří skutečnou oporu kabinetu,“ řekl ParlamentnímListům.cz Kopecký.

Co se týká Miroslava Kalouska, ten se podle politologa chová stále nevyzpytatelněji. „Jeho další záměry zná snad jedině Nejvyšší,“ uzavřel s nadsázkou Kopecký.

Kolik zkoušek vládu čeká, dnes neví podle Josefa Mlejnka z Fakulty sociálních věd nikdo. Rozkladný manévr by se podle politologa ministru financí nevyplatil. „Miroslav Kalousek může vládu opustit, kdy se mu zlíbí, pouze se bude muset ve většině případů takového opuštění smířit s tím, že skončí v opozici,“ míní překvapivě Mlejnek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …