Záchranář zuří: Romové používají sanitky jako taxíky. Ohrožují lidské životy

14.01.2012 14:04

Jako taxislužba pro romské zákazníky si velmi často připadají pracovníci záchranné služby v Plzeňském kraji. Jeden rozdíl oproti běžné taxislužbě to má, taxikářům jejich zákazníci platí, my vozíme cikány do nemocnice zdarma a v devadesáti procentech jim naprosto nic není,“ postěžoval si pro ParlamentníListy.cz jeden z pracovníků záchranné služby.

Záchranář zuří: Romové používají sanitky jako taxíky. Ohrožují lidské životy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vozidlo ambulance, ilustrační foto

„Velmi často se stává, že jedeme za pacientem třeba do 20 kilometrů vzdálené obce, na místě zjistíme, že jde o romskou rodinu, sehrají tam před námi jejich klasické cikánské divadélko, jak je jim špatně, co je kde bolí a nechají se odvézt do nemocnice. Tam absolvují nějaké vyšetření, které samozřejmě neprokáže žádné problémy a pacienta propustí. Ten se tak zdarma dostal do města a nestálo ho to ani korunu,“ popsal praktiky jedné části populace pro ParlamentníListy.cz pracovník záchranky.

Vědí, jak sehrát "divadýlko"

„Romové už moc dobře vědí, co mají říkat na dispečinku, když si volají záchranku na linku 155. Všichni shodně tvrdí, že je bolí na hrudi, že se jim špatně dýchá. My jako záchranáři nemůžeme nic zanedbat, nemohu ho tam nechat, i když je mi jasné, že to všechno hraje, jen aby se dostal do města. Jednoho tam nechám a zrovna mu něco bude a já z toho pak budu mít problémy. Navíc jsme na místě obvykle vystaveni ještě tvrdé šikaně ze strany příbuzných, kteří na nás tlačí ze všech stran,“ říká záchranář.

Výjezd záchranné služby k pacientovi se v ČR neplatí a toho využívají sociálně slabší občané. Za výjezd sanitky s pohotovostí se platí 90 korun. Ve většině případů Romové nezaplatí ani tehdy, když si přivolají pohotovost. „Okamžitě vytasí papír, kde mají potvrzení o hmotné nouzi, že nemají peníze a všechno tak za ně pak platí sociálka. Občas tohle praktikují i bílí lidé ze sociálně slabých rodin, ale zneužívání záchranné služby je především doménou romských spoluobčanů,“ uvedl záchranář.

"Normální" lidé se diví

„Naopak se nám často stává, že jedeme se záchrankou ke skutečnému případu k normálním lidem, kde jde skutečně o život. A členové rodiny se nás pak na místě ještě sami ptají, kde a kolik mají za výjezd zaplatit. Obvykle se pak diví, že je záchranka jako jediná služba zcela zdarma. Ale nikdy toho nezneužívají. O problému zneužívání naší služby se ví, nemluví se o tom ale. Možná by úplně stačilo tuto službu zpoplatnit jako výjezd pohotovosti a byl by mnohem větší klid,“ dodal ParlamentnímListům.cz záchranář.

TÉMA: Romové

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Dvořák

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

8:44 Snídáte špatné věci. EU vám zařídí nápravu

„Co snídáte?“ Právě tuto otázku si položili v uplynulých dnech poslanci Evropského parlamentu (EP) a…