Uniklo od Kalouska: Pořádně zvýšíme daně. Víme více

04.01.2012 11:01

Záměr ministra financí Miroslava Kalouska udržet schodek státního rozpočtu pro letošní rok pod hranicí 105 miliard naráží na problém s předpokládaným propadem příjmů vinou zhoršení ekonomického vývoje. Podle informací MF Dnes připravilo ministerstvo financí deset návrhů, jak příjmy rozpočtu vylepšit. Mluvčí úřadu Ondřej Jakob však uvedl, že je rozpracováno více variant řešení a tvrdit o kterémkoli z nich, že bude přijato, by bylo předčasné.

Uniklo od Kalouska: Pořádně zvýšíme daně. Víme více
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek na sněmu TOP 09

Státní rozpočet za rok 2011 skončil se schodkem 142,8 miliard korun. Šlo o první rozpočet v režii vlády Petra Nečase, která počítala se schodkem 135 miliard korun, tedy o téměř osm miliard nižším. Na letošní rok si bere ještě větší sousto, protože tentokrát plánuje schodek jen 105 miliard korun. Nepříznivý ekonomický vývoj však už teď hrozí propadem rozpočtových příjmů mezi 30 a 50 miliardami korun.

Ministerstvo financí podle informací dnešní MF Dnes připravilo deset návrhů, kterými by mohlo čelit hrozbě vyššího schodku. Jedničkou mezi návrhy je sjednocení sazby DPH na 19 procent už od poloviny letošního roku, což by státu za šest měsíců mohlo přinést příjem zhruba 25 miliard korun. Této možnosti je dlouhodobě nakloněn ministr financí Miroslav Kalousek, proti není ODS, Věci veřejné ji však vytrvale odmítají.

Anketa

Získal by Miroslav Kalousek vaše sympatie, kdyby zvýšil daně bohatším?

10%
25%
hlasovalo: 3260 lidí

Fyzické osoby by mohly platit vyšší daň z příjmu

Dalším nápadem Kalouskova úřadu je podle MF Dnes zvýšit sazbu daně z převodu nemovitostí ze 3 na 5 procent. Zvýšit by se mohla také sazba daně z příjmu fyzických osob z 15 na 16 procent a zvažuje se zavedení dalších dvou pásem u daně z příjmu, což by znamenalo vyšší zdanění bohatých, po čemž volají obě opoziční strany.

Pomoci státní pokladně by mělo i zrušení zaměstnaneckého paušálu (jde o roční slevu na dani z příjmu ve výši 3000 korun plánovanou od roku 2015), snížení výdajových paušálů pro OSVČ z dnešního rozmezí 40 až 80 procent na 25 a 50 procent i zachování daňové slevy na děti pouze pro lidi s trvalým bydlištěm v Česku a v EU, Norsku a Švýcarsku.

 

Schodek se nepodaří pokrýt jen snížením výdajů

Miroslav Kalousek se ke zmíněným návrhům pro ParlamentníListy.cz nevyjádřil. Faktem je, že v minulosti již několikrát dementoval to, co tato redaktorka MF Dnes napsala. A renomé si novinářka u šéfa resortu financí nevylepší zřejmě ani tím, že v dnešním článku opakovaně zařadila DPH mezi přímé daně.

Od TOP 09, která sama sebe s oblibou označuje za jedinou pravicovou stranu v Česku, by se ale dalo čekat, že její vlajková loď – ministerstvo financí – se bude snažit pokrýt výpadek výhradně snížením rozpočtových výdajů. „Za politickou realitu nicméně považuji v nejlepším případě poměr dva ku jedné ve prospěch snižování výdajů,“ přiznal její místopředseda Kalousek.

O všem se bude ještě diskutovat, tvrdí úředník i poslankyně

„Pracujeme s více variantami a ty se netýkají jen příjmové, ale i výdajové stránky rozpočtu. Proto nechci komentovat žádný z uvedených návrhů, i když ne všechny jsou reálné. Hodně bude záležet na dalším ekonomickém vývoji nejen u nás, ale i v rámci eurozóny. Od toho se budou další kroky odvíjet,“ říká pro ParlamentníListy.cz mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob s tím, že nepůjde jen o ty na straně příjmů, ale i o ty, které budou znamenat nižší výdaje.

Ne všechno, s čím úředníci ministerstva financí přijdou, navíc musí nutně najít podporu mezi politiky, a to i v samotné TOP 09. „Nad návrhy, které povedou k udržení plánovaného schodku se bude ještě diskutovat. Korekce na příjmové a výdajové straně rozpočtu musí být vyvážené,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz Helena Langšádlová, místopředsedkyně rozpočtového výboru a poslankyně TOP 09.

TOP 09 slibovala rozhodné snižování rozpočtových výdajů

Pro ministerstvo financí a potažmo TOP 09, která ho má v gesci, by totiž zaměření pouze na příjmovou stránku rozpočtu bylo v rozporu s jejími dřívějšími sliby o nezvyšování daní a rozhodným snižováním rozpočtových výdajů. Navíc se TOP 09 zavázala, že nevstoupí do vlády, která nebude razantně snižovat výdaje státu. Teď by z ní mohla v případě, že hrozící vyšší schodek pokryjí především zvýšené daně místo nižších výdajů, jedině odejít.


 

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …