Rozhlas tvrdí: Z fondů EU šlo méně peněz, než Dobeš přiznal

04.01.2012 12:47

Radiožurnál porovnal oficiální data k tomu, kolik ministerstvo školství vyčerpalo z evropských fondů peněz a zjistil zajímavá data: na účty resortu plulo méně peněz, než kolik úředníci zveřejňují. Radiožurnál to zjistil porovnáním oficiálních dat.

Rozhlas tvrdí: Z fondů EU šlo méně peněz, než Dobeš přiznal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Euro

Ministr Josef Dobeš uvedl, že jeho úřad už u Evropské komise zajistil k proplacení 12,5 procenta výdajů. To je sice pravda, jenže Evropská komise tyto dodatečné platby zatím neschválila. Stát tak tyto peníze nemohl utratit v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

"Skutečný výsledek je tak přitom ani ne poloviční,“ podotkl k tomu rozhlas s tím, že Evropská komise zatím Česku proplatila jen 5,5 procenta peněz v tomto programu. „To znamená, že do státního rozpočtu z Bruselu přišly tři miliardy korun,“ uvedlo dále rádio.

Poslední žádost do Bruselu odešla podle rozhlasu v prosinci. Jenže tu Česku EK odmítla proplatit. Jako důvod bruselští úředníci uvedli nepřehlednost toho, jak ministerstvo školství peníze utrácí.

Inzeráty měly zdůraznit pozitivní vliv tělesné aktivity

V minulých dnech pak Radiožurnál zveřejnil audit, který odhalil vážná pochybení. Ministerstvo například totiž chtělo evropské peníze použít třeba na inzeráty v médiích, ve kterých by zdůrazňovalo pozitivní vliv tělesné aktivity. Mělo také v úmyslu posílit právní vědomí občanů. 

Podle Komise je ale hodně pochybné, jestli to povede ke smysluplným výsledkům a ministerstvo by podle ní mělo připravit úplně jiné projekty. Do té doby EK ministerstvu proplácení části peněz z fondů pozastaví. 

Ministr školství Dobeš již slíbil, že problémy vyřeší do tří měsíců. Jenže za problematické čerpání evropských peněz prý on nemůže – vina je dle něj na straně  bývalého vedení ministerstva školství i ministerstva financí, kde selhal kontrolní orgán úřadu. Chybovali prý i krajští úředníci, kteří o místní projekty žádali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…