Zvláštní obchody ŘSD. Nový šéf upozornil na velmi drahé nákupy pozemků

05.01.2012 7:56

Ředitelství silnic a dálnic v minulosti „velmi svědomitě“ nakládalo s penězi nás všech. Napřed levně prodalo pozemky na pražské Ruzyni a pak je podstatně dráž koupilo zpět. Za metr čtvereční půdy obdržel jeden z pražských podnikatelů 3600 korun. Sousední pozemek má přitom hodnotu jen 52 korun za metr.

Zvláštní obchody ŘSD. Nový šéf upozornil na velmi drahé nákupy pozemků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nuselský most

Pověřený šéf Ředitelství silnic a dálnic René Poruba odhalil další nekalosti, které se v podniku děly v minulých letech. Za pozornost stojí prazvláštní prodeje a zpětné nákupy pozemků na pražské Ruzyni. ŘSD v roce 1998 nakoupilo pozemky, kterých se později snažilo zbavit. V roce 2008 je nabídlo k prodeji restituentce, která vlastnila druhou polovinu zmíněných pozemků za cenu 1700 korun za metr čtvereční. Žena to odmítla a své pozemky raději prodala pražskému podnikateli Martinu Kobrlemu z Roztok u Prahy. A ten je později prodal ředitelství, ovšem za cenu 3600 korun za metr čtvereční. O případu informuje server Novinky.cz.

Osmdesát šestkrát dražší půda

„ŘSD mělo již dříve příležitost spoluvlastnické podíly vykoupit za cenu téměř poloviční, tuto možnost však pro údajnou nepotřebnost těchto pozemků odmítlo. Fakt, že ŘSD v roce 2008 tyto pozemky nepotřebovalo, nicméně v roce 2010 je odkoupilo, vede z objektivních důvodů k pochybnostem o této transakci,“ píše se k tomu v trestním oznámení.

Za zmínku stojí, že velmi obdobný pozemek v těsném sousedství oceněný na zmíněných 1700 korun za čtvereční metr předtím převedlo ŘSD na Koberleho za cenu osmašedesátkrát nižší, tedy za zhruba 52 korun za metr čtvereční. Výměnou za lukrativní parcelu u Prahy totiž stát od Koberleho získal pozemek právě s takovou hodnotou na Plzeňsku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…