Nejvyšší prokurátor Zeman žaluje své kolegy. Kvůli MUS

05.01.2012 11:56

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ve středu zaslal ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) podnět k podání kárných žalob na některé státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ) kvůli postupu při vyřizování žádostí švýcarské justice o právní pomoc v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS). ČTK o tom dnes informovala mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství (NSZ) Helena Markusová. O koho, ani o kolik státních zástupců jde, neupřesnila. Podle šéfa VSZ Stanislava Mečla je za průtahy odpovědný mimo jiné i jeho předchůdce Vlastimil Rampula. Pospíšil svolal kvůli případu na dnešních 13:30 briefing.

Nejvyšší prokurátor Zeman žaluje své kolegy. Kvůli MUS
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

Markusová uvedla, že Zeman prostudoval spis případu MUS, který z VSZ obdržel loni 14. prosince. "Po jeho vyhodnocení a porovnání se záznamem o vnitřním dohledu, provedeném pověřeným vrchním státním zástupcem Stanislavem Mečlem, zaslal dne 4. ledna 2012 ministru spravedlnosti podnět k podání návrhů na zahájení kárného řízení proti některým státním zástupcům Vrchního státního zastupitelství Praha činným při vyřizování žádostí švýcarských justičních orgánů o právní pomoc ve věci Mostecké uhelné společnosti," sdělila mluvčí NSZ v tiskové zprávě.

Vše k tématu Mostecká uhelná

K odpovědnosti má prý být pohnán Rampula i jeho další kolegové

Mečl již dříve k závěrům vnitřního dohledu uvedl, že odhalil především bezdůvodné mnohaměsíční průtahy při vyřizování žádostí Švýcarska o právní pomoc, více než roční prodlevu při vyřizování podnětu k připojení České republiky s nárokem na náhradu škody v trestním řízení ve Švýcarsku, roční zpoždění při vyřizování podnětu k provedení prohlídek jiných prostor a zpochybňování závěrů švýcarských úřadů.

Za odpovědného označil ve věci činného státního zástupce, kterým byl Ladislav Letko. Odpovědnost podle šéfa VSZ nesou i Marcela Kratochvílová, která již byla v souvislosti s kauzou sesazena z vedení odboru závažné hospodářské kriminality, náměstek vrchního státního zástupce Libor Grygárek a bývalý vrchní státní zástupce Rampula.

Průtahy podle Mečla ohrozily trestní řízení v ČR kvůli možnému promlčení části prověřovaného jednání. Prodlevy také podle něho zkomplikovaly uplatnění nároku Česka na náhradu škody v řízení ve Švýcarsku a ohrozily důvěryhodnost ČR na poli mezinárodní justiční spolupráce. V prosinci předal materiál Pospíšilovi, který po jeho prostudování uvedl, že závěry nasvědčují možnému pochybení konkrétních státních zástupců, vůči kterým by tak měla být vyvozena kárná odpovědnost. Konečné slovo nechal ministr na Zemanovi.

Mečl předal výsledky vnitřní kontroly také policistům, aby vyhodnotili, zda nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Policie má již od prosince na stole několik trestních oznámení, která padla kvůli prodlevám a možným pochybením českých úřadů v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se ČR připojí k tamnímu trestnímu řízení.

Česká policie ani po dlouhých letech šetření nikoho neobvinila

Česká policie se kauzou MUS zabývá dlouhá léta, žádné obvinění však dosud nepadlo. Švýcaři otevřeli vyšetřování souvislostí obchodů s akciemi MUS v roce 2005 kvůli podezření, že z MUS byly přes vedení firmy nelegálně vyvedeny peníze. Švýcarská prokuratura případ předala soudu loni v říjnu. Významná část majetku MUS byla podle obžaloby převedena do Švýcarska a zde "vyprána". Obžaloba zahrnuje skutky kvalifikované jako praní špinavých peněz, nekalá správa nebo podvod.

Švýcarští vyšetřovatelé zablokovali v přepočtu přes 12 miliard korun. České republiky se již od první poloviny roku 2010 dotazovali, zda se hodlá připojit jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Švýcaři totiž tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Na dotazy však za Česko až do nedávné doby nikdo nereagoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…