Ekonom Sedláček: Když jsem já eurohujer, tak oponenti jsou korunohujeři

05.01.2012 13:51

Tomáš Sedláček je tak trochu netradiční ekonom – nosí dlouhé a zrzavé vlasy, jezdí na kole a své oponenty nazývá korunohujery. Barboře Tachecí z deníku Mladá Fronda Dnes (MfD) pak prozradil, že se mu hlava z toho, jakou učinil kariéru a jak je známý, rozhodně netočí.

Ekonom Sedláček: Když jsem já eurohujer, tak oponenti jsou korunohujeři
Foto: Archiv Suma sumárum
Popisek: Tomáš Sedláček

Co uvést k ekonomovi Tomáši Sedláčkovi? Například to, že Yale University jej zařadila mezi pět nejperspektivnějších ekonomických mozků a v útlém mládí se stal poradcem prezidenta a poté členem NERVu.

„Někdy si s kluky dáme panáka, když se někomu něco povede. Ve svých nejvíce egoisticko – masochistických momentech si toho panáka dám sám,“ odvětil Sedláček v rozhovoru Tachecí na dotaz, zda si někdy říká: „Chlapče, hlavně se z toho nezblázni!"

„Mám míň času na nějaké blbosti, to jsem rád. Že nemusím dělat administrativu. Mám ale i míň času na věci, které mi byly blízké, na kamarády. Člověk v tom běhu nabere plno přátel nových a je jimi fascinován, protože jsou právě noví,“ svěřil se dále Tachecí Sedláček.

V minulosti ekonom radil Václavu Havlovi, Bohuslavu Sobotkovi, ale i Mirku Topolánkovi. Jenže v rozhovoru neřekl, že by měl s někým z této trojice nějaký velký slovní souboj a to kvůli jinému náhledu na ekonomiku.

To bych si vystačil sám se zrcadlem

„Nechci mít stejný názor dokonce ani s životními partnery, to by si člověk vystačil sám se zrcadlem či pouhým stínem. Takže u Sobotky to bylo zajímavé tím, že jsem ho musel přemlouvat a snažil se změnit jeho pohled na svět. Třeba za něj se podařilo elegantním způsobem snížit daně, to považuji do jisté míry za moji malou zásluhu,“ konstatoval na to Sedláček.  

Zmíni ale, že do politiky by nešel, neboť miluje ekonomii a ne politiku. „I když ten poradce má svoji zodpovědnost, ale ne vůči národu. Navíc mne nebaví rozhodování. Já totiž nejsem moc rozhodný člověk,“ uvedl k tomu.

Jako poradce by ale nikdy nesloužil komunistům a ani ne nacistům. „Jsem hrozně šťastný, když se tady objeví politik, který je rozumný, komunikativní, nekrade a dělá to dobře. Takovému politikovi jsem k službám. Nikdy komunistům a nacistům.“

Jeho kniha Ekonomie dobra a zla ale vyšla i za hranicemi.

„První pravidlo ekonomie je, že se nemluví o dobru a o zlu. A já se tam snažím popasovat s tím, že ekonomie nikdy nebude mimo dobro a zlo,“ podotkl ke svému dílku, ale také se vyjádřil k tomu, že zesnulý Václav Havel mu k němu napsal i svůj náhled.

„Raduji se, že vychází jeho knížka Ekonomie dobra a zla, která nahlíží na ekonomii v běhu historie a zpochybňuje některé stereotypy jejího současného vnímání,“ uvedl totiž Havel.

„To mi dodalo i jistou míru bláznovství ji dokonce publikovat i v angličtině. Taková slova od člověka jeho formátu si určitě vezmu s sebou do hrobu,“ dodal k tomu na to Sedláček.

Úspory v eurech nemá

„Evropa je mnohem integrovanější ekonomicky než politicky,“ sdělil také v rozhovoru Sedláček, když se vyjadřoval k Evropě a jejím problémům se zadlužeností.

„Jsem-li eurohujer, pak moji oponenti jsou korunohujeři. Stejně tak neberu jako nadávku, když mi někdo říká pravdoláskař. A říkám: vy jste tedy lžinenávistníci nebo profesionální cynici? Když jste proti multi – kulti, tak jste mono – kulti? Do prčic, přestaňte…“ uzavřel jednu z otázek Sedláček.

Nakonec se přiznal, že své úspory nemá – jak by se mohlo zdát – v eurech. „Ne. Jsem v tom lempl. Všechny své úspory mám v korunách, protože v korunách operuji,“ dodal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…