Vandas si trvá na svém, čelíme "tsunami Romů a Vietnamců." Pokutu platit nemusí

05.01.2012 19:58

S pocitem vítěze. Tak mohl odejít od Krajského soudu v Brně šéf nacionalistické strany Tomáš Vandas, kterého ještě jako předsedu nyní již zakázané Dělnické strany Městský soud v Brně potrestal za extrémistické výroky na prvomájové demonstraci v roce 2009. Soudci totiž jemu a dalším pěti potrestaným nacionalistům podmíněné tresty tím, že jim odpustili při odvolání uložené pokuty ve výši od 20 do 30 tisíc korun. Vandas , kterého doprovázelo asi desítka věrných soukmenovců však zdaleka spokojený nebyl. Naopak.

Vandas si trvá na svém, čelíme "tsunami Romů a Vietnamců." Pokutu platit nemusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda DSSS Tomáš Vandas

 

Chtěl, aby byly tresty zrušeny úplně a navíc se nechal slyšet, že na svých výrocích trvá, neboť prý došlo na jeho slova, když prorokoval, že českou zemi zaplaví „ničivá imigrantská vlna tako tsunami především Romů a Vietnamců."


Zklamání však mohl v Vandas namířit i do vlastních řad. I když na sobě nedal nic znát, zřejmě očekával větší podporu v Brně stejně smýšlejících lidí. ostatně připravoval se na to i samotný soud a justiční stráž kvůli tomu pořádala malé manévry, když už od rána v zesílených hlídkách postávali její členové ve vstupní budově  soudu u před samotnou soudní síní.

Divadlo se nekonalo

Do té se dokonce vydávaly místenky a nesměli tam kameramani ani fotografové. Žádné dramatické divadlo se však nekonalo. Vandas přijel v menšině, novináři měli zjevnou převahu, oblíbený červenočerný transparent se neobjevil ani jediný a dokonce se ani neukázala žádná mohutná nejlépe potetovaná mohutná šíje pod holou lebkou.

Pokuty prý nebyly v souladu se zákonem

Předseda odvolacího senátu krajského soudu Karel Hortík v odůvodnění verdiktu uvedl, že pokuty byly uloženy v rozporu se zákonem. Vina odsouzených však zůstala podle posouzení soudu beze změny, proto jim také zůstaly jejich podmíněné tresty v původní výši. Odsouzení s verdiktem nesouhlasí a obrátí se Nejvyšší soud.


Brněnská soudkyně Šárka Schinzelová uložila předloni v listopadu šestici podmínky od čtyř do osmi měsíců a pokuty od 20.000 do 30.000 korun. Předseda DS, která byla později zrušena a nyní působí jako Dělnická strana sociální spravedlnosti, Tomáš Vandas dostal čtyři měsíce vězení s podmíněným odkladem na 20 měsíců a pokutu 25.000 korun. Podobné byly i ostatní tresty. Krajský soud v Brně následně verdikt zrušil. Nařídil opětovné projednání kauzy s výslechem soudního znalce na extremismus Michala Mazla.

Výroky byly rasistické

Výroky byly krajně radikální. To je výrok soudního znalce, který dále uvedl, že vyvolávaly rasovou nesnášenlivost a byly spojeny s nacismem. Vandas a jeho spolustraníci se podle něj svými výroky dotkli menšin žijících v Česku, zejména pak Romů a Vietnamců. Varovali před stepními hordami, které se stěhují do Evropy a šíří nemoci či o imigrantské vlně podobné tsunami především Romů a Vietnamců. O těch také tvrdili, že z  prodeje levného textilu přešli na výrobu tvrdých drog, jež nyní prodávají dětem. Vandasovci také ostře   kritizovali Romy, že údajně zneužívají sociální dávky a že právě oni mohou  za násilí na litvínovském sídlišti Janov.


Podle soudkyně se vedení DSSS e při procesu snažilo význam výroků zlehčovat s tím, že šlo o vtip, nadsázku či alegorii. „Takovéto obhajobě by ovšem  neuvěřilo ani sedmileté dítě,“ nechala se slyšet  Šárka Schinzelová  a svůj původní verdikt potvrdila.


Po vyhlášení rozhodnutí Vandas uvedl, že na svých slovech trvá, protože prý na ně došlo. S výrokem soudu byl velmi nespokojen. “Verdiktem měl být zcela zrušen,“ uvedl Vandas.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Martin Šimák

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…