Hegerův úřad se vyjádří ke kauze prsních implantátů

06.01.2012 7:54

Ministerstvo zdravotnictví dnes zveřejní konečné stanovisko odborníků k problémům s prsními implantáty od firmy Poly Implant Prothese (PIP), které by mohly praskat a působit zdravotní komplikace. Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň už ve čtvrtek řekl, že úřad zřejmě ženám, kterým byly tyto výplně implantovány, doporučí pravidelné lékařské kontroly a případné odstranění výplní z těla. Problematické implantáty má v Česku 2000 žen.

Hegerův úřad se vyjádří ke kauze prsních implantátů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Implantáty PIP se v ČR používaly při zkrášlovacích zákrocích a při rekonstrukčních operacích u pacientek, které přišly kvůli rakovině o prs. Na možné praskání implantátů a následné zdravotní komplikace upozornila loni francouzská asociace pro dohled nad léčivy (AFFSAPS). Její pracovníci zjistili, že implantáty se plnily silikonovým gelem, který nesplňoval předepsané parametry, v pouzdru se navíc mohou objevovat trhliny, takže hrozí uvolňování gelu do těla a následné záněty.

Po oznámení AFFSAPS český distributor ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL) informoval zdravotnická zařízení v Česku, která přestala tyto implantáty používat. SÚKL podle své mluvčí Veroniky Petlákové dosud v republice "nemá hlášeny žádné nežádoucí příhody".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…