Politici se bojí o kšefty. Proto jdou proti Okamurovi, píše server

06.01.2012 11:27

Podnikatel Tomio Okamura coby prezidentský kandidát? Díky výrokům několika politiků se tato myšlenka nezdá tak nereálnou. Ne proto, že politici pana Okamuru podpořili, spíše naopak. Nahrává mu znechucení lidí ze současné politiky. Nahrává mu znechucení ze zákulisních hrátek v politických stranách.

Politici se bojí o kšefty. Proto jdou proti Okamurovi, píše server
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ondřej Liška a Tomio Okamura

V závěru loňského roku se média věnovala především magnátovi Andreji Babišovi. Nový rok však patří jinému muži a to podnikateli Tomio Okamurovi. Známý muž s česko–japonskými kořeny je jedním z lidí, které si občané umí představit na Hradě v případě přímé volby prezidenta. Zavedení politici se proti podnikateli začali vymezovat, což svědčí o tom, že v něm do jisté míry vidí konkurenci v případném politickém střetu. Upozorňuje na to server ceskapozice.cz

Politici se bojí hlasu lidí

O Okamurovi jako o jedné z očekávatelných figurek souboje o Hrad mluvil premiér Petr Nečas (ODS) i předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha. Ten prohlásil, že různé pseudoankety na téma, kdo by mohl skončit v prezidentské funkci, njak nepomáhají vážné diskusi senátorů nad zavedením přímé volby. Vícha však svůj výrok později zmírnil a se samotným Okamurou se dokonce chystá zajít na oběd.

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Tomia Okamuru jistě nelze považovat za nositele spásy české politiky. Může mít své chyby a ne každý souhlasí s jeho názory. Zastával se např. expředsedy Jiřího Čunka (KDU-ČSL), na němž ulpělo podezření z korupce. Obyvatelé Česka jsou ale zvyklí žít s prezidentem, se kterým nesouhlasí. Část se stavěla proti Havlovi, druhá část nemůže přijít na jméno Klausovi a třetí část pro jistotu odmítá postoje obou pánů. To, že s Okamurou nesouhlasí úplně každý a ve všem, ještě neznamená, že nemůže být prezidentem. Zdá se však, že politikům se tato představa nezamlouvá.

„Politici jako hlásné trouby svých partajních mašinérií jsou v křeči z děsu, že by se jim věci vymkly z rukou. Že by se lidem podařilo najít možnost, jak je odstavit od jejich špinavých kšeftů. Vymýšlí proto důvody, ale zejména pseudoargumenty proti přímé prezidentské volbě,“ píše server.

Okamura je jako kandidát přijatelný, protože se sám vypracoval

Nabízí se možná otázka, jak by se Okamura v pozici prezidenta dokázal srovnat s případnou kritikou nebo jak by se stavěl k problémům mezinárodní politiky. Zkrátka otazníky u něj jistě najdeme, ale ty se budou vznášet i nad dalšími případnými kandidáty na post prezidenta. V Okamurův prospěch mluví proti politikům především fakt, že k tomu, aby se vypracoval, nepotřeboval podporu žádné stranické mašinérie.

„Politici by tedy měli ctít, když lidé chtějí promluvit. A lidé naznačují, že by se jim líbil v čele státu někdo, kdo se doposud neživil jen hladkými řečičkami, ale sám se vypracoval. Ostatně, člověk s Okamurovou minulostí splňuje požadavek na takovou funkci, protože jeho životní příběh je velmi silný. A toho se nuly vždy bojí,“ uzavírá server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…