Studenti budou jíst k obědu polévky, napadlo Dobeše

07.01.2012 7:16

Ministr školství Josef Dobeš (VV) přišel s nápadem, aby studenti na středních školách povinně jedli polévky před hlavním jídlem. Od Nového roku začala platit vyhláška o školním stravování, ve které přibyla do definice oběda vedle hlavního jídla a nápoje také polévka. Píše deník MF Dnes.

Studenti budou jíst k obědu polévky, napadlo Dobeše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Dobešův návrh rozzlobil rodiče žáků na školách, kde stravování zajišťuje společnost Scolarest (dříve Eurest). Dosud totiž platili jen za to, co jejich dítě opravdu spořádá.

Polévka způsobí zdražení obědů

„Zdraží to oběd a způsobí nesmírné plýtvání jídlem. U adolescentů se zcela míjí účinkem příkazy, aby jedli i polévku. Velká část se jí pak vyhodí,“ řekl MfD jeden z rodičů. Jeho syn polévku nejí, ale přesto za ní bude muset platit. Gymnázium Jana Keplera už rozeslalo rodičům dopis, že obědy podraží z 31 na 35 korun.

„U nás se vařila polévka tak pro třetinu žáků, kteří si za ni připláceli. Teď se musí dělat pro všechny a budou za ni platit i ti, co ji nekonzumují,“ podivuje se zástupkyně ředitele Keplerova gymnázia Libuše Tomášková.

V domácnostech se začalo šetřit, na obědy bude chodit méně dětí

Negativní reakce se ozývají také ze Střední školy oděvního a grafického designu v Lysé nad Labem. „Je bláhové chtít středoškolákům diktovat, co mají jíst. Navíc se bojím, že dětí teď bude na oběd chodit méně, protože v domácnostech se začalo víc šetřit, a tak to studenti vyřeší nějakým fast foodem,“ vyjádřila se ředitelka školy Irena Mázlová pro deník MF Dnes..

Firma Scolarest hodlá apelovat na ministerstvo školství, aby vyhlášku zrušilo.

Kritici považují polévkovou vyhlášku za další bleskové rozhodnutí ministra Dobeše. Prý se tak snaží odvést pozornost od vážnějších problémů na svém resortu, například s čerpáním peněz z Evropských fondů. Stejně jako předchozí nápady, ani vyhláška o polévkách nejspíš nebude trvat dlouho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…