Šéf ČSSD Sobotka spí klidně. Vyšetřování v kauze OKD se nebojí

08.01.2012 8:31

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka kritizuje vládu za to, že se ji stále nedaří zastavit zadlužování státu a říká, že dříve či později bude muset sáhnout k ústřednímu bodu programu ČSSD, tedy k progresivnímu zdanění. Nit suchou na kabinetu Petra Nečase neponechá ani v otázce vyšetřování kauzy MUS. Sám přitom může být jedním z těch, které policie vyšetřuje v jiné kauze, a to OKD. Spaní má však Sobotka klidné. K nekalostem prý nedošlo.

Šéf ČSSD Sobotka spí klidně. Vyšetřování v kauze OKD se nebojí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v rozhovoru pro server idnes.cz prohlásil, že lidé s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně by mohli platit daň ve výši 38 procent. Podle jeho názoru existuje ale více cest, jak vláda může získat peníze do rozpočtu.

ODS Zemanovu vládu podržela, ale dnes nás kritizuje

Jednou z možností jsou i miliardy, které dnes leží ve Švýcarsku z privatizace Mostecké uhelné společnosti. Sobotka v této souvislosti zdůrazňuje, že současná kritika ODS je trochu pokrytecká, protože v době Zemanovy vlády, kdy byla otázka privatizace ještě na stole, ODS levicovou vládu podržela u moci na základě tzv. opoziční smlouvy.

Vše ke kauze OKD

Vše ke kauze Mostecká uhelná

Protikorupční policie však také prošetřuje okolnosti prodeje menšinového podílu v OKD za 4,1 miliardy korun z doby, kdy byl Sobotka ministrem financí.  Stínový premiér se tohoto vyšetřování nebojí, prý má svědomí čisté a spí klidně. Tento prodej prý neprovázely žádné nekalosti.

„Neobávám se, protože to nebyl prodej pod cenou a vláda rozhodovala na základě znaleckého posudku, na základě stanoviska Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a se znalostí alternativní nabídky, kterou podala společnost Penta. A to rozhodnutí vlády ve všech parametrech přesahovalo jak znalecký posudek, tak stanovisko ÚOHS i nabídku Penty, která byla na stole. Jednalo se o prodej za tržních podmínek, to konstatovala i Evropské komise, podle níž nedošlo k poskytnutí nedovolené veřejné podpory,“ tvrdí Sobotka.

Sobotka v rozhovoru také do jisté míry překvapil a to ve chvíli, když prohlásil, že je připraven společně s vládou prosadit dluhovou brzdu do ústavy. To je další z možností, která Česku podle Sobotky pomůže zastavit zadlužování.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…