Nečas v Partii: Nepracujete a berete dávky? Makat s koštětem do ulic

08.01.2012 11:52

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Církevní restituce jsou cestou k modernizaci České republiky a ten, kdo nepracuje a pobírá dávky, musí svůj díl státu odvést, a to stůj co stůj. Také to byly teze, které v nedělní Partii na Primě uvedl premiér a předseda ODS Petr Nečas, jenž byl exkluzivním a jediným hostem ve vysílání.

Nečas v Partii: Nepracujete a berete dávky? Makat s koštětem do ulic
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

Ústavní stížnost (k věci), kterou sociální demokracie odeslala pro napadení koaličních reforem, zhodnotil v nedělní Partii premiér velmi stručně. "Pokaždé, když ČSSD neuspěje v Poslanecké sněmovně, postupuje stejně." Nečas dodal, že k reformě proběhnulo na dvaačtyřicet diskusí bez jakýchkoli omezení.                 

"Měli obrovskou možnost, a to nepočítám výbory, jak vystoupit. Toto je jednoznačný pokus, jak zablokovat parlament na několik měsíců, myslím si, že aby menšina zablokovala zákonodárný sbor, nejde."

Spolu s tvrzením o nezákonnosti si do ČSSD Nečas rýpnul právě tím, že ji označil pouze za dobře organizovanou minoritu. "Ale ona vyhrála volby," opětoval moderátor Punčochář. "To sice ano, o tři mandáty, ale ODS sestavila vládu. ČSSD měla nulový koaliční potenciál," řekl Nečas.

Pomoct těm, kteří nemají zaměstnání - téma číslo dvě nedělní Partie TV Prima. Předseda vlády jednoznačně podpořil skutečnost, aby ti, kteří nepracují a pobírají dávky, odváděli svůj díl zpět do státní kasy. "To přeci nejde, aby byli doma a brali dávky. Myslím si, že je nutné, aby lidé, kteří přijdou o práci a nic nedělají, něco přeci jen dělali. Co je ponižujícího na tom, pane moderátore, když vy nebudete mít směnu v televizi Prima, že vezmete koště a půjdete zamést před dům," glosoval Nečas svou představu o soužití zaměstnaných a nezaměstnaných.

Nečas také připomenul, že i nezaměstnaní pobírají od státu sociální pojištění a tím pádem se jim tato doba započítává do důchodového věku. "Za toto všechno chceme, aby v případě potřeby odpracovali dvacet hodin měsíčně," uvedl. Premiér následně vypočítal, kde všude se dá pracovat. "Copak tu máme všude čisto jako ve Švýcarsku? Copak tady není nikde práce?" podivoval se Topolánkův nástupce v čele občanských demokratů. Moderátor přikyvoval.

To, co Nečas neřekl

Anketa

Dvacet hodin práce za pobírání dávek?

31%
61%
hlasovalo: 915 lidí
"Nečas se mi tentokrát výjimečně líbil, protože po několika vystoupeních mluvil věcně a otevřeně. Z posledních účastí na OVM si vybavím jen nezáživný pořad a prázdné tlachání," uvádí ve svém hodnocení pro ParlamentníListy.cz analytik Polách. "Nečas se na začátku pořadu, což on dělá pravidelně, usmál do kamery a jelo se. Prvních pár minut nuda, ale pak se dostalo na sociální dávky, Nečas přestal teatrálně mávat rukama, což ho naučili nějací hloupí experti, a hovořil jako ministr práce a sociálních věcí, jako odborník a hlavně jako člověk, který chápe, že za všechno se platí. Byl razantní, ale čitelný a pochopitelný!" doplňuje Polách.

Četba z novin a titulky, které upozorňovaly na plýtvání veřejných peněz. Postup, který za uplynulých sedm dnů zvolila podle moderátora Punčocháře většina médií. "Ano, pane moderátore, ale drtivá většina věcí, o kterých mluvíte, započala mimo mandát této vlády," hájil se Nečas. Premiér zároveň uvedl, že všechny medializované případy byly citovány a zmiňovaný hlavně proto, že v nich bylo zahájeno trestní řízení. "A to je dobře," přiznal. Důležité kroky pro kontrolu státních financí prý vláda chystá. "Svým ministrům věřím," komentoval Nečas.

Reformní kroky (vše o reformách ZDE), které mají pomoci k modernizaci Česka, to je cíl, který si koaliční vláda vytyčila. Patří sem podle slov Petra Nečase jak uvedené reformy zdravotnictví a sociálních oblastí, tak církevní reformy.

"To už nebyl ten Nečas z úvodu vystoupení, ale zase ten stroj na tiskové zprávy," upozorňuje ve svém hodnocení Polách. "Opět jsem slyšel, jako už po několikáté tento týden, že vláda je nastavena na reformy, že vláda je připravena na to a to. Co jsem neslyšel, bylo, že téměř půlku vlády ohrozil korupční skandál, že téměř polovina ministrů vyletěla, že jsou na světě další nahrávky (ZDE) ukazující na puč ve Věcech veřejných, že se rok od stíhání poradce ministra Drobila nic nestalo, o kolegovi Kocourkovi ani nemluvě.

To mě velmi mrzí, protože mediální show Petra Nečas je na jedničku. On komunikuje zejména oběma rukama. Když chce ukázat na něco důležitého, tak s nimi mává doleva i doprava, zvedá je. V tomto případě není co zkoumat. Ale obsah, obsah v Partii byl na padesát procent. První polovina výborná, druhá už byla podprůměrná a nic jsem se vlastně nedozvěděl," doplňuje v závěru hodnocení Polách.

Mediální Nečas

Premiér Nečas byl hostem veřejnoprávních Otázek Václava Moravce, a to přesně v den, kdy zemřel Václav Havel, tedy 18. prosince 2011 (více ZDE). Ještě před oznámením úmrtí bývalého prezidenta předseda vlády a ODS řekl, že klíčovým úkolem koaličního počínání je ekonomická zodpovědnost.

"ODS měla paragrafové znění finanční ústavy připraveno již v létě loňského roku, ale respektuji, že je napřed třeba dosáhnout nejen shody v koalici, ale také shody s opozicí, která se přiklání k zavedení dluhové brzdy, kterou požaduje EU. Dluhová brzda přitom v podstatě není nic jiného než finanční ústava,“ prohlásil Nečas.

V otázce půjčky devadesáti miliard z rezerv ČNB Mezinárodnímu měnovému fondu (k tématu) v České televizi zopakoval, že je třeba vše pečlivě zvážit, protože jde o velmi závažné rozhodnutí. Premiér v této souvislosti uvedl, že bankovní experti, kteří mnohdy poskytnutí půjčky doporučují, se ocitají ve střetu zájmů. Tato půjčka by totiž mohla směřovat i na záchranu bank. "Já osobně si myslím, že je tu určitý střet zájmů,“ zdůraznil Nečas.

Dalším mediálním výstupem uplynulých dnů byl rozsáhlý rozhovor předsedy vlády pro časopis Reflex (popsali jsme ZDE). Za největší úspěchy minulého roku v domácí politice považuje Nečas posuny v důchodové reformě, rozjíždějící se reformu zdravotnictví a to, že máme pátou až šestou nejnižší nezaměstnanost ze zemí EU.

"Až do roku 2006, tedy za sociálně demokratických vlád, jsme byli na šestnáctém místě. I na tomhle případu se ukazuje, že reformy fungují a přinášejí výsledky,“ konstatoval Nečas jak pro Reflex, tak pro nedělní Partii.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

16:45 Vymyká se BIS demokratické kontrole? Koudelka, Pavel a „bomba“ s rozbitou ruskou sítí. Experti pochybují

Odhalení ruské sítě ohrožující bezpečnost České republiky i Evropské unie? BIS by podle politologa a…