Léky na vzácné choroby možná pojišťovny přestanou proplácet

08.01.2012 10:35

Ministr zdravotnictví Leoš Heger chystá další nemilé překvapení pro pacienty. Za čas se jim může stát, že si budou muset sami zaplatit léky určené na léčbu vzácných chorob. Jde totiž o velmi nákladné léky, ale jejich efekt je mnohdy sporný. Pojišťovny iniciativu ministerstva vítají, na rozdíl od některých odborníků.

Léky na vzácné choroby možná pojišťovny přestanou proplácet
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto.

Pacienti si skoro ještě nestačili zvyknout na to, že si z vlastní kapsy hradí léky v ceně do padesáti korun a ministerstvo zdravotnictví už pro ně chystá další nemilé opatření. Připravuje se vzorec, podle něhož bude posuzována efektivita velmi drahých léků určených na léčbu vzácných chorob. Léky, které přes tento vzorec neprojdou, přestanou pojišťovny proplácet. Informuje o tom server Týden.cz.

Pečujete o vlastní zdraví? Pak na léky možná dosáhnete

Je jasné, že ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) hledá finanční prostředky, kde se dá a pojišťovnám se jeho nápad vesměs líbí, ale někteří odborníci nad podobnou myšlenkou kroutí hlavou.

"Není přípustné, abychom odřízli některé skupiny obyvatelstva od možnosti léčit se za veřejné peníze," upozorňuje například právník Platformy zdravotních pojištěnců Ondřej Dostál.

Dostál na druhé straně uznává, že léčebný efekt řady nákladných léků je sporný, proto by si zavedení výše zmíněného vzorce nebránil, je však třeba zohledňovat i další faktory. Např otázku, jestli pacient o své zdraví pečuje, např. soustavným cvičením. Musí zkrátka existovat způsob, jak se k lékům mohou dostat lidé bez ohledu na jejich finanční situaci.  

"Udělali to Holanďané. Zanesli do vzorce kritérium individuální odpovědnosti. Pokud může pacient dosáhnout stejného léčebného efektu léky i zdravým životním stylem, úhrada z pojišťoven vyjde daleko níž," vysvětluje Ondřej Dostál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …