Kampaň proti přerušení činnosti opery končí koncertem zdarma

08.01.2012 11:25

Několikaměsíční kampaň proti pozastavení činnosti opery Národního divadla Brno vyvrcholí v sobotu 14. ledna koncertem v brněnské katedrále. Program je poděkováním veřejnosti, která operu podpořila podpisem petice nebo jiným způsobem. Umělci proto vystoupí zdarma, sdělila ČTK operní pěvkyně a organizátorka koncertu Jitka Zerhauová.

Kampaň proti přerušení činnosti opery končí koncertem zdarma
Foto: Archiv
Popisek: Státní opera Praha

O pozastavení činnosti a rozsáhlém propouštění se hovořilo kvůli úsporným plánům magistrátu. Škrty ale nakonec nejsou natolik razantní. "Koncert připravili umělci z Janáčkovy opery jako poděkování všem, kteří podpořili boj o zachování opery v Brně. Vstup na koncert bude volný a umělci se vzdali honorářů," uvedla Zerhauová.

Divadlo se bude muset uskromnit

Zazní Mozartovo Rekviem. Sólové party přednesou Zerhauová, Daniela Straková Šedrlová, Petr Levíček a Richard Novák. Vystoupí také členové orchestru i sboru Janáčkovy opery pod taktovkou Jaroslava Kyzlinka. Koncert začne v 17:00, o hodinu dříve začnou pořadatelé rozdávat u vstupu zdarma lístky. Katedrála má kapacitu 200 míst k sezení, další návštěvníci musejí stát.

Ačkoliv už přímo nehrozí pozastavení činnosti operního souboru, spory v divadle zcela neutichly. Část odborářů v prosinci navrhla odvolání ředitele Daniela Dvořáka z funkce a podala trestní oznámení na neznámého pachatele kvůli údajným nejasnostem v hospodaření. Policisté se oznámením zabývají, ale do divadla zatím podle jeho mluvčí Šárky Motalové vyšetřovat nepřišli.

Magistrát původně uvažoval o tom, že Národnímu divadlu Brno škrtne pro letošní rok příspěvek až o 20 procent. Od plánu ale nakonec ustoupil. Přesto se divadlo musí uskrovnit a vyloučené není ani propouštění. Nepůjde však zřejmě o masovou akci, jíž se obávali odboráři. Odejdou možná někteří zaměstnanci, jimž skončí smlouvy na dobu určitou.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

11:11 Samá Afrika. A 50 Kč za kilo! Jarní nákup zvedá Čechům tlak

Květák bezmála za 70 korun. Česká skleníková rajčata – 80 korun za čtvrt kila. Různé saláty mezi 35 …