Z přímé volby se nesmí stát mediální cirkus, varoval Nečas

08.01.2012 13:25

Premiér Petr Nečas (ODS) se znovu vyjádřil k otázce přímé volby prezidenta. Dal jednoznačně najevo, že se s přímou volbou neztotožňuje, ale prosazuje ji, protože ho k tomu zavazuje koaliční dohoda. Koaliční dohoda však zavazuje např. i k vyrovnání státu a církví. Premiér zdůraznil, že nese s nelibostí spory svých koaličních partnerů nad tímto tématem. Provedení vyrovnání považuje Nečas za správné a spravedlivé.

Z přímé volby se nesmí stát mediální cirkus, varoval Nečas
Foto: Repro TV Prima
Popisek: Premiér Nečas v Partii TV Prima

Premiér Petr Nečas zopakoval, že nikdy nepatřil mezi příznivce přímé voly prezidenta, která čeká už jen na schválení v senátu a podpis hlavy státu. Prý byl vždy příznivce volby nepřímé, ale oceňuje alespoň fakt, že se podařilo dosáhnout přijatelného kompromisu. Uvedl to v nedělní Partii televize Prima family. Vyjádřil se také k otázce církevních restitucí.

Přímá volba prezidenta není můj šálek čaje, zopakoval Nečas

„Přímá volba prezidenta nikdy nebyl můj šálek čaje, podle mě je spíše vhodnější nepřímá volba, ale bylo dosaženo jistého kompromistu, je tak schválena koaliční smlouva, byl domluven kompromis i s opozicí a jako zodpovědný premiér to prosazuji, protože jsem se k tomu zavázal,“ uvedl Nečas. Za ODS se pak Nečas nechce vyjadřovat ke konkrétním jménům možných kandidátů, protože proces schválení přímé volby ještě nebyl uzavřen a čas na seriózní debatu nad touto otázkou teprve přijde.

V pozici premiéra by pak Nečas rád dosáhl i toho, aby se z přímé volby nestal mediální cirkus, ale aby šlo o důstojnou záležitost. Přímá volba bude podle Nečase také jistým testem české politik na straně jedné, ale také určitým testem občanů na straně druhé.

ODS sleduje tahanice o církevní restituce s nelibostí

Na přetřes přišla také otázka navrácení majetku církvím. Věci veřejné v posledních dnech restituce fakticky blokují, protože chtěj před konečným verdiktem slyšet, kde se v příštích letech vezmou kompenzace na vyplácení miliard korun, které jsou také součástí návrhu. Premiér k tomu poznamenává, že spory v koalici nad touto otázkou sleduje s nelibostí.

„Většina koaličních sporů vznikla ze strany jiných koaličních stran než ODS, nesu to s velkou nelibostí. Vláda si tím ztěžuje práci. V případě restitucí jde o krok správným směrem. Země na to čekala více než dvacet let, pomůže to stovkám českých měst, které mají zablokované pozemky a nemovitosti. Je to také spravedlivé, protože po roce 1948 tu došlo ke krádeži toho majetku,“ uzavřel premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …