Silvestrovský útok Romů ve Varnsdorfu. Kamery nic neviděly. Provokace?

09.01.2012 12:34

Město Varnsdorf na severu Čech je opět na nohou. O víkendu se tu totiž konala sice očekávaná, ale nepovolená demonstrace kvůli údajnému incidentu ze silvestrovské noci, po kterém jeden člověk skončil s vážným zraněním. Místostarosta ale prozradil, že útok Romů neprokázaly bezpečnostní kamery.

Silvestrovský útok Romů ve Varnsdorfu. Kamery nic neviděly. Provokace?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Násilí ve Varnsdorfu

Iniciátoři ohlásili demonstraci v pátek, což bylo k povolení pozdě. „Nakonec jsme je ale nechali, byla to skupina asi padesáti známých firem z okruhu Lukáše Kohouta. Sešli se před radnicí s transparenty a vykřikovali hesla jako vždy,“ popsal ParlamentnímListům.cz průběh místostarosta Varnsdorfu Karel Dubský. Zásah policie pro klidný průběh nebyl podle tiskové mluvčí policie Jaromíry Střelcové nutný.

Důvodem k narychlo uspořádané demonstraci je údajné napadení muže, jež nyní prošetřuje policie ČR. „Incident se měl odehrát o silvestrovské noci. Zraněný jedinec nicméně přišel ohlásit napadení až 2. ledna. Měl odřená kolena a nyní má kolem krku krunýř,“ konstatuje Dubský. Jedna věc však podle místostarosty nesedí. „Muž vypověděl, že ho měli napadnout před ubytovnou. Policisté následně prověřili místo činu na kamerách a nic tam nenašli. Je dost možné, že si způsobil zranění sám pod vlivem alkoholu,“ soudí Dubský.

Neopouštějte nás, ve vzduchu je stále napětí

Ve městě se sice situace zklidnila, ale ve vzduchu je podle místostarosty stále cítit napětí. „Policejní těžkooděnci, kteří od podzimu operují ve městě k navýšení bezpečnosti bezesporu přispěli, ale pochopitelně nemůžou být všude, máme tu 120 km komunikací,“ připomněl místostarosta rozlohu. Podle starosty sousedního Rumburka Jaromíra Sykáčka (ČSSD) policie v žádném případě nemůže přestat s kontrolní činností, i když se situace zklidnila. „Máme obavy, co bude dál, pokud odjedou speciální pořádkové jednotky," uvedl pro ParlamentníListy.cz Sykáček.

SLEDUJEME témata: Romové a Šluknovsko

Ministr vnitra Jan Kubice i policejní prezident Petr Lessy však starosty uklidňují. Policie získala pro severočeskou pořádkovou jednotku 50 nových členů a Kubice starostům slíbil, že dokud nebudou noví policisté řádně vycvičeni – tj. až rok – zůstanou na Šluknovsku pořádkové jednotky z jiných regionů, které tam policie přesměrovala v srpnu. Jejich působení stálo už více jak 40 milionů korun. Podle policejních statistik násilí u ulic Šluknovského výběžku sice zmizelo, přibývá ovšem drobných kriminálních činů. Podle policejního prezidenta Petra Lessyho ovšem to, že lidé stále častěji upozorňují na zloděje a výtržníky, svědčí o tom, že se přestávají bát. 

Kořeny násilí

Podle speciální pedagožky z Ligy lidských práv Ivety Němečkově mají nepokoje na Šluknovsku své kořeny už v diskriminaci Romů na školách. Desítky let posílal stát zdravé romské děti do škol pro mentálně retardované, pouze je po kritice ze "zvláštních" přejmenoval na "praktické". Bez normálního vzdělání nemají Romové šanci na trhu práce. Například ve varnsdorfské ubytovně, kterou teď musí bránit policisté, chodí z místních dětí do normální školy jen polovina. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…