Nápad VV na sloučení ministerstev vyvolá chaos, varuje politolog

09.01.2012 12:59

Véčkaři svůj návrh na sloučení ministerstva životního prostředí a ministerstva pro místní rozvoj nejspíš nemyslí vážně, myslí si politolog Lukáš Jelínek. Vracejí se pouze k předvolební populistické rétorice. V reálné politice dokázali toliko zařídit křeslo v novém výboru pro svého předsedu Radka Johna. Kdyby veverky myslely své úvahy vážně, prý by začaly u oživení služebního zákona.

Nápad VV na sloučení ministerstev vyvolá chaos, varuje politolog
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pozemky a peníze církvi jako omluva státu za minulé křivdy

Nejmenší vládní strana Věci veřejné přispěchaly s nápadem, kde vzít finanční prostředky na vyrovnání státu s církvemi. Platnou a podepsanou dohodu mezi státem a církvemi totiž Véčkaři odmítají s odůvodněním, že není jasné, kde bude stát v příštích letech brát prostředky, které církvím slibuje splácet.

Véčkaři jsou ve svých postojích nestálí

Podle VV však peníze najít lze a to na úsporách vzniklých sloučením ministerstva pro místní rozvoj a životního prostředí. Politolog Lukáš Jelínek se však v pondělním komentáře pro deník Právo obává, že podobný krok by vyvolal pouze chaos.

Jelínek hned v úvodu připomíná, že návrhy na zeštíhlení státní správy z úst představitelů VV neslyšíme poprvé. Podobné výroky z jejich strany zaznívají od dob předvolební kampaně v roce 2010. Tehdy politici VV volali po sloučení ministerstva vnitra a obrany. Se svým nápadem však neuspěli u koaličních partnerů.

SLEDUJEME téma: Miliardy pro církve

„O stálosti postojů Věcí veřejných přitom nejlépe vypovídá nedávné hemžení v Poslanecké sněmovně. Kdepak slučování obrany a vnitra! V Parlamentu VV prosadily naopak rozdělení branně-bezpečnostního výboru a to jen proto, aby v čele jednoho z nových orgánů mohl stanout jejich předseda Radek John. Šetření jako vyšité!“ ironizuje snahy VV politolog.

Na prvním místě je služební zákon

Pokud by však ke spojení ministerstev mělo skutečně dojít, hrozí podle Jelínka na prvním místě především chaos. Není však ani v nejmenším jisté, že budou koaliční partneři ochotni měnit kompetenční zákon, na jehož základě by bylo možné resorty spojit.

Závěrem politolog dodává, že pokud by VV myslely svou snahu o zeštíhlení státní správy upřímně, tak by se na prvním místě postaraly o znovuoživení tzv. služebního zákona, na který se už roky práší a české úřednictvo tak stále nepracuje zcela profesionálně. Po každých volbách se totiž musí bát o místa. Dokud nebude služební zákon uveden v život, lze podle Jelínka považovat domnělé snahy o zefektivnění státní správy za výkřiky do tmy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…