Černý je ochoten se Knížákovi omluvit za "kriploidního č**áka"

09.01.2012 14:04

Umělec David Černý je ochoten se písemně omluvit bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi za vulgární výrok, který o něm pronesl v dokumentu České televize (ČT). Uvedl to dnes v reakci na návrh soudkyně Veroniky Křesťanové, aby muži vyřešili svůj spor smírem. Knížák po Černém u soudu požaduje nejen omluvu, ale i 150.000 korun. Protože se k jednání nedostavil, jeho právní zástupce Radek Hladina mu výtvarníkův návrh přednese. Soud má pokračovat 13. února.

Černý je ochoten se Knížákovi omluvit za "kriploidního č**áka"
Foto: Kateřina Bouda Kašparová
Popisek: Milan Knížák

Černý mluvil o Knížákovi v dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého. Podle žaloby uvedl, že je bývalý ředitel Národní galerie "nafoukanej, kriploidní čurák". Podle Knížáka ho tím chtěl umělec úmyslně urazit a znevážit. Zasáhl tak prý do jeho práva na čest a důstojnost.

Finančního odškodnění se Knížák nejspíš nedočká

Černý je ochoten zaslat Knížákovi omluvu v tomto znění: "Mé přirovnání profesora Milana Knížáka k mužskému pohlavnímu orgánu za použití vulgarismu bylo neadekvátní. Za přirovnání k tomuto orgánu se omlouvám." Podle svých slov přišel na to, že to není pravda.

K dohodě vyzvala Černého s Knížákem soudkyně proto, že si podle jejího názoru bývalý ředitel Národní galerie omluvu zaslouží. Zároveň však uvedla, že mu pravděpodobně nepřizná finanční odškodnění. "Výrok je nutné vnímat v kontextu," prohlásila Křesťanová s tím, že dokument vysílaný na druhém programu České televize sledovalo jen minimum diváků. Dodala, že by bylo důstojné, kdyby si muži vyřešili spor mezi sebou bez soudního jednání.

Cenu předával Havel na chodníku

Knížák se soudí také s televizí. Požaduje po ní 500.000 korun za to, že dokument s vulgarismem pustila do vysílání. ČT se již umělci omluvila a pořad stáhla ze svých internetových stránek. Právnička televize uvedla, že je ochotna jednat i o tom, že odvysílají zprávu o omluvě Černého.

Spory mezi Černým a Knížákem trvají už dlouho. V roce 2000 odmítl Černý převzít cenu Jindřicha Chalupeckého v Národní galerii do doby, dokud z jejího vedení Knížák neodejde. Knížák ho nechal po sporu o instalaci jeho díla vyvést a ocenění Černému následně předal prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem. Právě při vysvětlování důvodů, kvůli kterým bývalý ředitel Národní galerie výtvarníka nechal vyvést, použil Černý v dokumentu své vulgární přirovnání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…