Kam s ním? Řeč je o dítěti. Jesle zdraží až o sto procent

18.01.2012 22:26

Když nemáte závazky, je to podezřelé. Když je máte, je to ještě podezřelejší. Personalisté si ve vašem životopise všímají především vašeho data narození. Pokud žena nemá děti, je riziková, protože je určitě plánuje. Pokud je má, je riziková ještě více, protože ji budou omezovat.

 Kam s ním? Řeč je o dítěti. Jesle zdraží až o sto procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Matka s novorozencem

Pokud je ženě méně než třicet let, je na ni nahlíženo v zaměstnání s velkou opatrností a nedůvěrou. Očekává se, že brzy založí rodinu a proto s ní ani většinou v horizontu několika let nikdo nepočítá. Logicky se může zdát, že po dětech se samozřejmě všechno změní. Ale opak je pravdou. Zkušení zaměstnavatelé moc dobře vědí, že všechny rýmičky, neštovice a podobné nemoci, se odrazí na výkonnosti a času, který žena bude věnovat práci. Ale bohužel ve hře nejsou jen nepředvídatelné absence, spojené s mateřství. I každodenní pracovní doba se stává mnohdy neuvěřitelnou překážkou pro ženy, které chtějí pracovat na plný úvazek.

Paní Alena Jelínková si v této souvislosti stěžuje ParlamentnímListum.cz:“ Zajímalo by mě, kdo stanovil pracovní dobu u jeslí a mateřských škol. V žádném případě se neslučuje se standardní pracovní dobou u většiny zaměstnavatelů. Nemůžu přijít pro dítě později než ve čtyři hodiny. Ve čtyři hodiny se většinou ještě pracuje. Taky musíte počítat s časem navíc, který strávíte na cestě pro dítě. Reálně od zaměstnavatele odcházím tak ve tři hodiny, abych včas vyzvedla dceru. Zaměstnavatel je opravdu nadšený, z takto zkrácené pracovní doby. Já sama bych ráda pracovala na plný úvazek, ale to bych musela mít zajištěné hlídání. A zaměstnavatel by asi také více ocenil, kdyby na mém místě byl někdo jiný, kdo může pracovat standardní pracovní dobu.“

Radní prosazují zdražení jeslí

Babičky se tak stávají téměř nedostupným artiklem. Jedna taková má cenu zlata. A jakoby tohle nestačilo, stát hází klacky pod nohy mladým matkám dál. Radní v řadě měst postupně prosadili zdražení jeslí. Navyšování ceny začalo zlehka už v létě. Po novém roce zdražování jen pokračuje. A zdražování je opravdu výrazné. Na mnoha místech se jedná o stoprocentní navýšení ceny. Jesle v Kladně si účtují měsíčně tři tisíce korun českých. Dříve to bylo patnáct set korun českých.  Hradec Králové také nezůstává pozadu. Původně zde rodiče platili poplatek 2 600 korun českých, nyní je to 3 700 korun českých. Přesto mají jesle plno. Lidé zkrátka potřebují pracovat, a proto raději připlatí.

Matky samoživitelky-poraďte si, jak chcete..

Pro některé skupiny rodičů je neustále navyšování poplatku za jesle velký problém. Nejvíce biti jsou na tom sociálně slabší skupiny a matky samoživitelky.“Manžel od nás odešel, když byl synovi rok. Od té doby se k nám nehlásí. Na syna mi nic nedává. Požádala jsem o rozvod, ale manžel se různě pohybuje po republice.. Pro úřady není jednoduché ho zastihnout, abychom celou věc dořešili. Bude mi muset platit alimenty, když není schopen se sám přihlásit k odpovědnosti za našeho syna a posílat mi na něj pravidelně nějakou částku. Nemůžu si dovolit ten luxus zůstat doma, musím do práce, musím uživit sebe a dítě. Jesle teď zdražili o tisíc korun. To je pro mě velká částka, bude mi v rozpočtu každý měsíc chybět,“ posteskla si redakci Parlamentnichlistu.cz paní Jana. A není jediná, koho se zdražení  jeslí dotklo. Ti, kteří si ho ani nevšimli, patří většinou do skupiny těch šťastnějších, kteří nemusí řešit každou korunu v domácnosti. Jesle a podobné státní zařízení by mělo ale sloužit především těm potřebnějším.

V Brně navyšování cen za jesle rozjeli ve velkém. A nejvíce na to doplatí právě sociálně slabší rodiny. Těm město zrušilo příspěvky. Městské jesle v Brně musely tak podražit o patnáct set korun. Byla to jediná šance, jak udržet bez městského příspěvku jesle v provozu. Jesle přesto zůstanou povětšinou plné. Lidé si nemohou dovolit zůstat s dětmi doma bez práce.

 Pavel Žára, tiskový mluvčí Magistrátu města Brna k celé věci pro Parlamentnilisty.cz uvedl:“Nová úprava poplatků za péči v jeslích, platná od 1. 1. 2012, vychází zejména ze změn v možnostech čerpání rodičovské dovolené. Důvodů je samozřejmě ale mnohem více a je možné, bohužel, že se toto opatření skutečně některých rodin dotkne nepříjemně.“

O jesle není zájem?

O jesle dle jeho slov přestává být zájem, proto náklady za jejich provoz rostou:“Ještě v roce 1995 bylo v městě Brně 33 jeslí s kapacitou 1079 míst. Jednalo se tedy o službu, kterou využívalo poměrně velké množství rodin. Dnes  zůstaly v Brně troje jesle o kapacitě 110 míst a jsou to jediné městské jesle na celé Jižní Moravě. Ze služby důležité a nezbytné se stala služba doplňková a z celoměstského pohledu nadstandardní. Provoz jeslí je navíc velmi drahý, protože jesle musí ze zákona splňovat celou řadu přísných podmínek  hygienických i podmínek personálního vybavení. Průměrný náklad na jedno dítě v jeslích  je měsíčně cca 11 tis. Kč, platby rodičů pokrývají cca  33% nákladů.  Celý zbytek nákladů musí být dotován ze strany města Brna, protože, na rozdíl od mateřských škol, stát na provoz jeslí  nepřispívá vůbec,“ pokračuje Pavel Žára.

Domnívá se, že služeb jeslí využívá především střední a vyšší společenská třída, z důvodu co nejkratší pauzy v zaměstnání. Zároveň zdůrazňuje, že se jedná o první navýšení od roku 2007:“Je třeba říci, že poplatky  za péči v jeslích se prakticky neměnily od roku 2007. Při stanovování nové výše poplatků jsme vycházeli z odborné zprávy o činnosti jeslí. Z ní vyplývá, že se situace, na niž byl původní model nastaven, změnila. Díky změnám v možnostech čerpání rodičovské dovolené se hlavní skupinou, která umísťuje své děti do jeslí, stává skupina se středním a vyšším příjmem. Navržená výše poplatku představuje hranici, která by měla být za současné situace akceptovatelná,“ uzavírá Pavel Žára. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …