Úřady vysávají ze státní kasy miliony. A zřizují se další, vytýká vládě Petr Mach

09.01.2012 22:23

Desítky vládních úřadů čerpají miliony ze státní kasy, mnohé z nich jsou ale naprosto bezúčelné a některé i škodící, nechal se slyšet předseda Strany svobodných občanů a ekonom Petr Mach v rozhovoru pro Lidové noviny. Nejzbytečnější ze všech úřadů je podle něj úřad Národního koordinátora pro zavedení eura v České republice.

Úřady vysávají ze státní kasy miliony. A zřizují se další, vytýká vládě Petr Mach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Mach

„Za vítěze v pomyslné soutěži ‚nejzbytečnější úřad‘ bych dnes asi označil úřad Národního koordinátora pro zavedení eura v České republice, a to s ohledem na to, že eurozóna se rozpadá,“ řekl Mach v rozhovoru LN.

„Podpora zavedení eura v ČR je blízká nule. Vydržování úřadu je tedy evidentní mrhání penězi daňových poplatníků. Stačilo by přitom jedno usnesení vlády, které by ten úřad zrušilo,“ doplnil.

V České republice existují podle Macha tři druhy státních úřadů – nezbytné úřady, jako je stavební nebo finanční, pak ty, které jen existují, nijak nepomáhají, ale ani neškodí. Do této kategorie řadí třeba Výzkumný ústav práce a sociálních věcí nebo Ústav pro hospodářskou úpravu lesů.

Úřady co škodí

„Pak máme ale obří úřady, které mají rozhodovací pravomoci, rozdělují miliardy a škodí. V tomto smyslu je pro daňové poplatníky nejdražší asi státní agentura Czechinvest, která ročně na provoz spotřebuje 350 milionů, a miliardy nás stojí v rozdělovaných dotacích a daňových prázdninách pro vyvolené podnikatele,“ uvedl s tím, že podobná pomoc vybraným podnikům je vždy realizována na úkor všech ostatních, kteří musí chybějící peníze zaplatit ze svého.

„Tento úřad jednoduše pokřivuje tržní prostředí, škodí,“ myslí si liberální ekonom Mach, který poukazuje na to, že současná vláda nejenže nezeštíhluje státní byrokracii, jak původně slibovala, ale navíc vytváří úřady nové.

„Je přece evidentní, že tato vláda žádný úřad nezrušila. Naopak, v programovém prohlášení se zavázala, že zřídí několik dalších: Generální inspekci bezpečnostních sborů, Grantovou agenturu pro podporu sportu, Registr přestupků, Národní rozpočtovou radu. Navrch pak zřídila Vládní výbor pro koordinaci boje s korupcí, původně jako trafiku pro bývalého ministra Johna, úřad ale zůstal i po jeho odchodu,“ uzavřel spučasný šéf Strany svobodných občanů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…