Neviděl bych to hystericky, říká Dobeš o hlasování o církevních restitucích

09.01.2012 20:52

Ministr školství Josef Dobeš nechce komentovat, zda ve středu bude hlasovat pro nebo proti zákonu o církevních restitucích. Situaci ale neshledává hysterickou.

Neviděl bych to hystericky, říká Dobeš o hlasování o církevních restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Ministr školství Josef Dobeš z Věcí veřejných ve vysílání Impulsu naznačil, že strana nakonec v otázce církevních restitucí couvne. Zásadní prioritou je podle něj naplnění programového prohlášení vlády. V něm je i závazek státu vyrovnat se s církvemi.

“Podstatné je naplnit programové prohlášení vlády,“ prohlásil v pořadu Impulsy Václava Moravce.

Podstatné je plnit programové prohlášení vlády

"Od nás tam je racionální pohled. Já jsem člověk, který říká, že jestliže je něco v programovém prohlášení vlády, tak je to třeba dotáhnout. Říkám, že Věci veřejné budou jednat, budeme se o tom bavit. Tady tu kauzu nemám nějak fatálně hysterickou," vysvětloval v rádiu.

Na přímý dotaz moderátora, jestli bude hlasovat pro nebo proti restitucím se nevyjádřil: “Já vám tady tuhle exkluzivitu říkat nebudu…“

Věci veřejné zasedají v úterý

Zmínil ale, že Věci veřejné budou jednat v poslaneckém klubu zítra, kde se o restitucích chtějí bavit a jednat.

“Já vám znovu říkám, já tady tuhle kauzu nemám nějak fatálně hysterickou, já jsem zažil mnoho hysterických věcí a od nás tam je racionální věc, racionální pohled,“ řekl Dobeš.

Chceme se svobodně rozhodnout

Celou situaci vidí jako řešitelnou. Dobeše nestresuje situace, že by měl být odvolán z ministerského křesla, jak premiér Nečas naznačoval, pokud se Věci veřejné postaví proti zákonu.

“Pro mě je podstatné, abychom naplnili programové prohlášení vlády, a abychom všechny strany věděly, že pro to hlasujeme svobodně podle svého nejlepšího vědomí a svědomí a znovu říkám, je to racionální kauza. Tohle není hysterická kauza, vysvětlil svůj pohled na věc Dobeš.

Přestávky zůstávají desetiminutové

Dobeš také jednoznačně potvrdil, že školní přestávky zůstanou desetiminutové. Myšlenka zkrátit pauzy na pět minut unikla z rozpracovaného návrhu.

"Rovnou jsem řekl - stahujeme to. Natvrdo tam dáváme jasně pro všechny, že přestávka je stejná." Proč se nepřistupuje na změnu pětiminutových přestávek okomentoval slovy: "Ne, já jsem psycholog, který pracoval 15 let s dětma, já na ně budu tlačit, aby se více učili, ale na druhou stranu to musí být vyvážený."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…