Výkonná rada VV se bude zabývat postojem k církevním restitucím

10.01.2012 7:33

Výkonná rada Věcí veřejných bude v úterý řešit, jak se nejmenší vládní strana postaví k církevním restitucím. ODS a TOP 09 v pondělí odmítly spojovat vyrovnání s církvemi s dalšími podmínkami. Premiér Petr Nečas (ODS) pohrozil odvoláním těch ministrů za Věci veřejné, kteří by se ve středu na jednání vlády hlasovali proti návrhu zákona o církevních restitucích.

Výkonná rada VV se bude zabývat postojem k církevním restitucím
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jana Drastichová, Radek John, Karolína Peake, Radim Vysloužil

Věci veřejné o víkendu přišly s návrhem na sloučení některých ministerstev, kterým chtěly ušetřit. ODS a TOP 09 se k návrhu od počátku stavěly zamítavě. VV chtěly vědět, kde stát vezme na restituce peníze. Podle VV je totiž potřeba letos najít až 32 miliard úspor. Tím míní dvě miliardy potřebné pro církevní restituce a 30 miliard, o nichž hovořil v minulých dnech ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jako o penězích, o které přijde tento rok rozpočet v důsledku nižšího výkonu české ekonomiky.

Podle předsedy poslanců TOP 09 Petra Gazdíka ministr financí Miroslav Kalousek vysvětlil, kde peníze na církevní restituce získat. "Je teď na VV, jakým způsobem chtějí postupovat dál," řekl Gazdík. Šéf poslanců VV Vít Bárta ale tvrdí, že Kalousek nabídl jen virtuální čísla, nikoliv konkrétní úspory.

Na dětinské hrátky není čas, vzkázal Nečas VV

V sobotu po jednání výkonné rady přišly Věci veřejné s návrhem zrušit, případně sloučit vybrané centrální úřady a vybraná ministerstva. Tím by se dosáhlo úspor, které by mohly být využity na každoroční kompenzace v rámci finančních restitucí.

Už v neděli vyzval VV premiér Petr Nečas (ODS), aby zanechaly hrátek s personálními změnami ve vládě a naplnily dohodu o církevních restitucích.

„Na mě to spíše dělá dojem, že Věci veřejné chtějí přijít s nějakou otázkou personálních změn ve vládě a toto má být spouštěcí mechanismus, který to má spustit. Musím říci, že na tyto dětinské hrátky není čas ani prostor. Je třeba seriózně naplnit dohodu, kterou jsme všichni podepsali,“ prohlásil předseda vlády.

Dohoda, kterou uzavřeli zástupci 17 církví s vládou, má církvím garantovat vydání lesů a polí v hodnotě 75 miliard korun během pěti let. V příštích třiceti letech by měly církve dostat kompenzaci ve výši 59 miliard korun, navýšenou o inflaci podle vládního odhadu až na 96 miliard korun. Zároveň se stát s církvemi dohodl na tom, že ještě v příštích 17 letech bude hradit mzdy duchovních. Zákon o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi má začít platit od 1. ledna 2013.

 

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …