Kočí na detektoru lži. Tady jsou odpovědi, které poslankyni neprošly

10.01.2012 8:58

Poslankyně Kristýna Kočí šla minulý rok v květnu dobrovolně na zkoušku na detektor lži kvůli kauze, kdy Vít Bárta předával některým členům VV peníze v obálkách. Kočí na detektoru odpověděla nepravdivě na 18 otázek, dalších 36 odpovědí je zpochybňováno kriminalisty.

Kočí na detektoru lži. Tady jsou odpovědi, které poslankyni neprošly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nezařazená poslankyně Kristýna Kočí

Kočí podstoupila fyziodetekční vyšetření 5. května minulého roku. Odpovídala na celkem 96 otázek. Experti z Kriminalistického ústavu ale u 18 odpovědí zaznamenali reakce ukazující na nepravdivou odpověď. Pochybují o dalších 36 odpovědí.

Kristýně Kočí to ovšem nevadí. „Já jako jediná z aktérů jsem se tohoto testu dobrovolně zúčastnila. Stojím si za tím, že jsem nikdy nelhala, od začátku říkám věci, tak jak byly, a proto jsem se nebránila. Od samotného uplácení k testu uplynula dlouhá doba, a navíc jsem byla celou dobu extrémně mediálně ale i jinak masírována. A toto oboje jsou faktory, o nichž i odborníci jasně říkají, že narušuje toto vyšetření a znehodnocuje jej," vysvětlila Kočí serveru Aktuálně.cz.

Aktuálně.cz uvedl oficiální zprávu o fyziodetekčním vyšetření včetně zhodnocení všech odpovědí. Kočí nepravdivě odpovídala na jednotlivé otázky o kauze, které byly pokládány v osmi sériích, a také na otázky ve dvou kontrolních sériích na začátku a na konci vyšetření.

Kočí prohlásila, že Bártu předem nepožádala o finanční hotovost. Podle detektoru to bylo naopak

V kontrolní sérii odpověděla Kočí nepravdivě na otázku, zda si zcela vymyslela informaci o tom, že finanční obnos od Víta Bárty byl úplatkem za její loajalitu. Nepravdivě odpověděla také na otázku, zda má v úmyslu odpovídat pravdu na otázky týkající se převzetí peněz od Víta Bárty.

V první sérii Kočí odpovídala na to, zda předem věděla, co bude na programu schůzky v restauraci Austria, kde dostala obálku s penězi. Kočí nemluvila pravdu, když řekla, že předem nepožádala Víta Bártu o finanční hotovost. Prý také nevěděla, že na schůzce dostane obálku s penězi.

Ve druhé sérii poslankyně odpovídala na otázky týkající se důvodů, proč obdrženou obálku neotevřela hned na místě. Kočí neřekla pravdu, když tvrdila, že nejednala podle instrukcí jiné osoby než Víta Bárty.  
 
Třetí série se týkala převzetí peněz. Zjišťovala, zda Kočí peníze chápe jako odměnu za vedení poslaneckého klubu či příspěvek na nečekané výdaje. Kočí nepravdivě tvrdila, že peníze nepřevzala jako dar.

Kočí prý netušila, že má dojít k předání peněz. Podle detektoru to tušila

Ve čtvrté sérii odpovídala na způsob předání obálky s penězi. Kočí prohlásila, že nevěděla ani netušila, že má dojít k předání peněz. Popřela, že by iniciativa k předání peněz vzešla od ní. Detektor to označil za nepravdivou odpověď.

Pátá série otázek se týkala skutečnosti, že Kočí požádala Bártu o určitou finanční hotovost a jak tyto peníze chápala. Kočí nemluvila pravdu, když řekla, že Bártu o peníze nepožádala a peníze údajně nechápala jako jednu ze splátek z přislíbené finanční hotovosti.

V šesté sérii měla Kočí určit výši částky, o kterou Bártu požádala. Kočí pravdivě odpověděla, že nežádala o konkrétní částku. Ale detektor za nepravdivou určil odpověď, že v této souvislosti Kočí nic netají.

V sedmé sérii se nevyskytla nepravdivá odpověď.

V poslední osmé sérii odpovídala na důvod osmidenního zpoždění, než předání obálky oznámila na státním zastupitelství jako pokus o úplatek. Kočí nemluvila pravdu, když tvrdila, že důvodem zpoždění bylo připravit strategii své obhajoby před stranickými kolegy a že důvodem byla také nedůvěra v policii.

SLEDUJEME kauzu: Peníze za mlčení ve VV

Kočí ovlivňují informace z médií. Výsledky z detektoru jsou pouze orientační

V závěrečné kontrolní sérii se komisař znovu zeptal, zda Kočí sama požádala Víta Bártu o půjčku finanční hotovosti. Kočí nepravdivě odpověděla ne.

Zpráva uvádí, že v případě nepravdivých odpovědí se Kočí cítila být ohrožena nebo něco vědomě tajila. Výsledky jsou ovšem jenom orientační, protože Kočí má velké množství zprostředkovaných informací o případu, o kterém psala média. Není tedy možné odlišit, zda Kočí skutečně zná skutečnosti související s vyšetřovanou událostí, nebo její reakce souvisí s informacemi z médií.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …