Senát nejspíš schválí vládní novelu, která ukončí spor s Evropskou komisí

10.01.2012 11:59

Senát asi beze změn schválí vládní novelu, která má ukončit spor s Evropskou komisí o to, zda česká pravidla pro posuzování vlivů na životní prostředí (EIA) dostatečně odpovídají evropskému právu. Schválení dnes doporučil senátní ústavně-právní výbor. Spor trvá od roku 2007, Česku v něm nyní hrozí sankce v řádu desítek milionů korun. Informuje agentura ČTK.

Senát nejspíš schválí vládní novelu, která ukončí spor s Evropskou komisí
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Spor se týká práva účastníků řízení obrátit se na soud. V podstatě jednovětá novela jim výslovně umožní podat žalobu i v případě, že posuzování bylo zahájeno před 11. prosincem 2009. K tomuto datu už Česko pod tlakem Evropské komise zavedlo právo soudního přezkumu. Podle komise ale tato úprava nezajistila plný soulad evropského práva s českým kvůli přechodným ustanovením tehdejší novely.

Spor s Evropskou komisí už dospěl do fáze, kdy ČR může dostat pokutu

Evropský soudní dvůr předloni v červnu na návrh komise vytkl Česku nečinnost, ještě ale bez finančního trestu. Nyní je ale podle ministerstva životního prostředí spor už ve fázi, kdy může komise u soudu finanční sankce žádat. Pokud Evropský soudní dvůr rozhodne, že Česko nesplnilo včas jeho verdikt, může v novém rozsudku uložit zaplacení paušální pokuty i penále. Mohlo by to být zhruba 7,4 milionu korun měsíčně a navíc jednorázově 49,2 milionu korun.

Ukončení soudního řízení vezme podle autorů novely argumenty i odpůrcům dostavby Temelína. Především z rakouské strany totiž podle nich často zaznívá, že není možné provést korektní posouzení vlivů záměru nového jaderného zdroje za situace, kdy česká právní úprava byla Soudním dvorem EU shledána jako nekompatibilní s evropským právem.

Senát jako celek se má novelou zabývat už tuto středu.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…