Šéf komunistů půjde brzy k soudu. Na jeho kondolenci KLDR se nezapomnělo

10.01.2012 14:50

Trestní oznámení podané na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa kvůli kondolenci synovi zesnulého severokorejského vůdce Kim-Čong-ila koncem minulého roku putuje z Nejvyššího státního zastupitelství na Prahu 1. To jako místně příslušné bude řešit nejen trestní oznámení člena Svobodných Františka Matějky, ale i šest dalších stejného obsahu.

Šéf komunistů půjde brzy k soudu. Na jeho kondolenci KLDR se nezapomnělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KSČM Vojtěch Filip

Obvodní státní zastupitelství Prahy 1 bude tím, kdo se bude v nejbližší době zabývat trestním oznámením podaným na předsedu KSČM Vojtěcha Filipa. Šéf opoziční strany mu čelí za to, že vyjádřil po smrti severokorejského diktátora Kim-Čong-ila písemně v kondolenci zaslané jeho synovi přání, aby dál "vedli hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu".

„Pokud někdo pošle takovouto kondolenci, kde vyjadřuje v zásadě sympatie k totalitnímu režimu v Severní Koreji, pak by takovéhle jednání mohlo být trestné,“ zareagoval na kondolenci ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil s tím, že posoudit, zda určité jednání je trestné, či nikoli, mohou pouze orgány činné v trestním řízení a v konečné podobě soud.

Nezůstalo jen u jednoho trestního oznámení

A není vyloučeno, že k soudnímu řízení v této záležitosti může i dojít. Koncem minulého roku totiž na Nejvyšším státním zastupitelství v Brně trestní oznámení na šéfa komunistů také přistálo. Jeho autor, člen Svobodných František Matějka, v něm argumentuje protiprávností komunistického režimu.

„Trestní oznámení pana Františka Matějky ze dne 24. 12. 2011 na JUDr. Vojtěcha Filipa bylo postoupeno z NSZ dne 5. 1. 2012 k posouzení a dalšímu opatření věcně i místně příslušnému Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 současně s dalšími šesti trestními oznámeními téhož obsahu,“ informuje pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Helena Markusová i o oznámení podaném občanským sdružením VOT o.s. Liberec, k němuž se na internetu připojili další podatelé.

Europoslanec má reakci ministra spravedlnosti za stupidní

Komu však bude trestní oznámení přiděleno, zatím není jasné, protože Obvodnímu státnímu zastupitelství pro Prahu 1 zatím nedorazilo. Předseda KSČM Filip se už dříve vyjádřil, že ho nechává v klidu, ať se zmíněnou kondolencí bude zabývat kdokoli. „Pokud má Česká republika s KLDR normální diplomatické styky, je kondolence vyjádřením prosté lidské slušnosti při úmrtí státního představitele,“ prohlásil šéf komunistů.

V podobném duchu hovořil i jeho stranický kolega a europoslanec Miloslav Ransdorf. „Byla to zdvořilostní kondolence a ostatně si připomeňme, že ve Spojených národech byla držena minuta ticha za Kim Čong-ila jako za zemřelého státníka. Reakce, které se pak následně objevily, třeba od pana Pospíšila, jsou stupidní. Opravdu stupidní a absurdní,“ uvedl pro Parlamentnílisty.cz Ransdorf k výrokům ministra spravedlnosti.

Kondolenční dopis předsedy KSČM k úmrtí Kim Čong-ila

Vážený soudruhu,

se zármutkem v srdci jsem přijal smutné zprávy, že Kim Čong-il, velký vůdce Vaší země, zemřel. Velmi jsme si vážili Kim Čong-ila, jenž se obětoval, aby přinesl blaho korejskému lidu, zajistil bezpečnost KLDR a dosáhl mírového sjednocení Koreje.

Komunistická strana Čech a Moravy pevně věří, že Korejská strana práce překoná nynější smutek a nadále povede hrdinný boj korejského lidu za obranu socialismu ve Vaší krásné zemi.

Přijměte, prosím, můj soudružský pozdrav.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…