Protikorupční policie prověřuje postup zástupců ČR v kauze MUS

10.01.2012 15:17

Protikorupční policie zahájila trestní řízení kvůli postupu českého státu v souvislosti s dotazy Švýcarska, zda se ČR připojí k tamnímu trestnímu řízení týkajícímu se kauzy Mostecké uhelné společnosti. Kriminalisté prověřují postup odpovědných lidí pro podezření z trestného činu maření úkolu úřední osoby z nedbalosti.

Protikorupční policie prověřuje postup zástupců ČR v kauze MUS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Podaná trestní oznámení kritizují hlavně to, že Česko včas nevzneslo nárok na náhradu škody. Ve Švýcarsku bylo zablokováno v přepočtu přes 12 miliard korun. Švýcarsko se České republiky již od první poloviny roku 2010 dotazovalo, zda se hodlá připojit k trestnímu řízení jako poškozená strana s nárokem na náhradu škody. Na dotazy však nikdo delší dobu nezareagoval.

Česko začalo jednat až na podzim

Švýcaři přitom tvrdí, že Česko v souvislosti s obchody s akciemi MUS přišlo o miliardy. Stát nyní hledá cestu, jak se domoci zablokovaných peněz. Situaci ovšem komplikuje to, že Česko začalo jednat až poté, co švýcarská prokuratura loni v říjnu kauzu předala soudu.

Policie zahájila úkony trestního řízení poté, co několik dnů vyhodnocovala a analyzovala trestní oznámení, jež kvůli postupu státu padla. Kriminalisté mají k dispozici i závěry vnitřní kontroly Vrchního státního zastupitelství v Praze, kterou provedl šéf VSZ Stanislav Mečl. Není jasné, zda je vyšetřována chyba VSZ nebo ministerstva financí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …