Téměř polovina českých výtahů je zdraví nebezpečná, varuje unie

10.01.2012 21:58

Zastaví-li se výtah mezi patry, pomoci se nedozvoníte. Díky nefunkčnímu vážení může přivolaný výtah odvézt vašeho psa nebo dítě. A váš pubertální synek by si mohl chtít zkusit prolézt výtahovou šachtou. To jsou jedny z problémů, které provozovatelům výtahů vytýká Unie výtahového průmyslu. Majitelé se brání, výměna je příliš drahá. Zavedený systém kontrol a revizí ale zajišťuje poměrně bezproblémový provoz.

Téměř polovina českých výtahů je zdraví nebezpečná, varuje unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto - byty v panelovém domě

Na základě normy z roku 2004 prošly výtahy vyrobené před rokem 1999 inspekční prohlídkou. Provozovatelé výtahů pak měli desetiletou lhůtu na odstranění nalezených závad. Některým z nich už termín vypršel, ostatním zbývá už jen několik let. Podle úřadu ale existuje spousta těch, kteří nařízenou nápravu neprovedli.

„Stále existují provozovatelé, kteří svou povinnost nesplnili. Ti by si rozhodně měli pospíšit, aby zbytečně neriskovali možné škody či postih,“ uvedl pro server iDnes.cz generální sekretář Unie výtahového průmyslu České republiky Jan Dvořák.

Náklady na odstranění provozních rizik se pohybují  od 700 tisíc do 1,2 milionu korun. „Nejekonomičtější je výtah vyměnit,“ vzkazuje majitelům Dvořák.

Provozovatelé výtahů jsou ale jiného názoru. Výtahy jsou prý v Česku předražené stejně jako sebemenší jiná modernizace nemovitosti.

„Nechal jsem třeba předělat dveře výtahu, aby to odpovídalo normě Evropské unie, protože když se tam dostane noha dítěte, tak je to strašný malér. Ale to víte, jsou to většinou staré výtahy a není to žádná legrace. Dva miliony jsou dva miliony, takže to zatím jenom opravuji a počkám, až se to nakumuluje,“ svěřil serveru iDnes.cz svou zkušenost předseda Hnutí na obranu majitelů realit Girolamo Giormani.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…