Vláda bude už potřetí projednávat církevní restituce. Hrozí rozkol

11.01.2012 6:26

Na loajalitu a dodržování již uzavřených dohod apeloval před dnešním jednání vlády premiér Petr Nečas (ODS). V případě, že kabinet neschválí návrh zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi, hrozí koaliční krize i pád vlády. Ministři budou o restitučním zákonu jednat už potřetí za sebou, schválení normy blokuje nejmenší vládní strana VV. Nejprve její lídři žádali osvětlit, z čeho bude stát vyplácet finanční část narovnání, o víkendu přišli s návrhem ušetřit zrušením některých ministerstev. ODS a TOP 09 odmítají církevní restituce s jakýmikoli dalšími podmínkami. Informuje ČTK.

Vláda bude už potřetí projednávat církevní restituce. Hrozí rozkol
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Karel Schwarzenberg

O dalším postupu v úterý jednalo úzké vedení VV. Ani pětihodinové večerní jednání výkonné rady VV nevyjasnilo její postoj k církevním restitucím. Zástupci vedení strany navštívili i pražského arcibiskupa Dominika Duku, k ničemu prý ale nedospěli. Ve středu ráno se sejdou s poslanci nejmenší strany, které chtějí o dosavadních jednáních informovat.

Na podobě vyrovnání s církvemi se všechny koaliční strany už před několika měsíci dohodly se 17 českými církvemi.

Na programu mají ministři také zprávu o stavu životního prostředí v roce 2010, která potvrzuje, že největším problémem zůstává čistota ovzduší. Konstatuje, že předloni bylo nadlimitním koncentracím jemného prachu vystaveno 48 procent obyvatel země oproti 18 procentům v roce 2009. Vláda vyslechne také informaci o čerpání dotací na zateplení domů v programu Zelená úsporám a rozhodne o uvolnění limitu pro vyplácení dotací na letošní rok o 2,2 miliardy korun.

Jednat budou ministři také o službách sítě knihoven do roku 2015. Vyslechnou právu o pokroku při začleňování romských žáků do vzdělávacího procesu či průběhu první jednotné státní maturity, která se odehrála loni na jaře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…