Stát za 31 miliard odstraní škody po těžbě uranu

11.01.2012 12:55

Vláda ve středu schválila plán na odstraňování škod po těžbě uranu v oblasti Stráže pod Ralskem. Sanace bude ukončena do roku 2042 a přijde na 31,3 miliardy korun.

Stát za 31 miliard odstraní škody po těžbě uranu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Náklady na sanaci nezatíží státní rozpočet, neboť likvidace ekologických škod bude financována z prodeje privatizovaného majetku a dalších zdrojů. Materiál vládě po několikaměsíčním odkladu znovu předložili ministr průmyslu a obchodu a ministr financí.

Jedna z největších škod na životním prostředí v republice

"V rámci celého procesu zahlazování následků hornické činnosti, který probíhá v několika lokalitách České republiky, je právě odstraňování následků chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem finančně i technicky nejnáročnější. Odstraňuje se tu jedna z největších škod na životním prostředí v České republice," uvedl již dříve mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Jiří Sochor.

Součástí materiálu je také návrh smlouvy o způsobu financování sanací mezi ministerstvem financí a státní společností Diamo, která je za odstraňování škod odpovědná. Objemy přidělených prostředků mají být ministerstvem schvalovány v pětiletých cyklech prostřednictvím aktualizovaných technických projektů. Zároveň bude vládě pravidelně předkládána zpráva o účelnosti vynakládaných finančních prostředků za uplynulé období.

Ve Stráži pod Ralskem a Hamru na Jezeře se uran těžil od šedesátých let minulého století. V zemi tam podle odhadů leží ještě kolem 115.000 tun, vytěžit by ale bylo možné asi jen polovinu. K radikálnímu útlumu těžby uranu v Česku přistoupily úřady v devadesátých letech z ekologických důvodů.

Jediným místem v celé střední Evropě, kde se uran v současné době stále těží, je Rožná na Žďársku. Již několikrát bylo avizováno ukončení těžby, měla by ale trvat ještě několik let. Zásoby v oblasti jsou a podle těžařů je jejich dobývání stále rentabilní. Loni se v Rožné vytěžilo 224 tun uranu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…