VV jsou skupinou tragikomických nekňubů, píše komentátor

11.01.2012 13:25

Koaliční partneři už mají dost politických tanečků Véček. Díky tomu, že už byla prosazena alespoň část reforem, premiér Nečas nevidí důvod k tomu ustupovat straně, která sice je součástí vlády, ale prakticky zastupuje hlas opozice ve všech otázkách, jejichž vyřešení je nepopulární. Komentátor Martin Komárek k tomu však poznamenává, že tyto tance VV nejspíš nepomohou. Lidé si budou mnohem spíše pamatovat policejní vyšetřování faktického šéfa VV ve věci nabízení úplatků.

VV jsou skupinou tragikomických nekňubů, píše komentátor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John a Vít Bárta během jednání Poslanecké sněmovny

Nejmenší vládní strana Věci veřejné se zase jednou postavila proti silnějším koaličním partnerům. Dosud to byly VV, kdo vždy hrozil pádem vlády, pokud nebudou vyslechnuty, ale tentokrát se situace obrátila. Rozlobená ODS a TOP 09 prohlásila, že vláda musí dodržet uzavřené dohody, jinak skončí.  A veverky nakonec ustoupily. Další ze série vládních krizí rozebírá komentátor Martin Komárek v dnešní MF Dnes.

Nečas musí nechat veverkám aspoň nějaký prostor, jinak vláda skutečně skončí

Věci veřejné svůj vyděračský potenciál ztratily především proto, že se premiéru Petru Nečasovi (ODS) a ministrovi financí Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) podařilo prohnat sněmovnou alespoň některé reformy a mohou tedy mít pocit, že svou politickou misi splnili. Proto s véčkaři mohou dnes jednat s větším důrazem. Mohou VV ještě nějak výrazněji zapůsobit?   

„Ukázalo se, že mnozí jejich politici jsou neschopní, další se namočili do skandálů. Jejich neformální vůdce bude pravděpodobně obžalován z toho, že rozdával úplatky. Pel nevinnosti a čistoty je pryč. I nejvěrnější příznivci mohou na VV hledět nanejvýš jako na skupinu tragikomických nekňubů, kteří měli dobrý úmysl, ale zlí dinosauři si je namazali na chleba,“ píše komentátor.

Přesto, pokud se má vláda v současné podobě udržet, VV musí z koaliční šarvátky vyjít se ctí, musí dostat prostor k tomu, aby se svými politickými tanci pokusily získat zpět přízeň voličů. Otázkou je, zda se jim to podaří, ale pokud by prostor nedostaly, současná vláda dospěje ke svému konci. Podle Komárka je těžké předvídat, co bude následovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …