Socha Havla do každé rodiny? Stačit by prý mohla jeho kniha v poličce

11.01.2012 16:53

Připomínat si prvního českého prezidenta Václava Havla je možné vícero způsoby. Buď snahou pojmenovat po něm kdeco, ruzyňským letištěm počínaje přes ulice a náměstí až po různé instituce konče, což ale může vyvolat nelibost i pokusy o zesměšňování. Bývalou hlavu státu ale může neokázale připomínat jen jeho život, myšlenky a dílo, jak pro ParlamentníListy.cz poukazují předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová i poslanec František Bublan.

Socha Havla do každé rodiny? Stačit by prý mohla jeho kniha v poličce
Foto: Petr Merta
Popisek: Socha Václava Havla v pražské kavárně Slavia

Po skonu prvního českého prezidenta Václava Havla jako by se rozhořel závod o to, kdo navrhne bombastičtější způsob uctění památky bývalé hlavy státu. Největší pozornosti se dostává nápadu pojmenovat po exprezidentovi ruzyňské letiště, které je pro mnohé cizince bránou do země, kterou Václav Havel v zahraničí tolik proslavil.

Mluví se však nejen o pojmenovávání všeho možného po zesnulém prezidentovi, ale diskutuje se i o umístění soch, které by se mu měly postavit. „Vím, že my Češi jsme přímo přeborníci na pomníky, nicméně já v tomto národním sportu asi nevynikám. A to i přesto, nebo právě proto, že jsem si Václava Havla nesmírně vážila,“ reaguje pro ParlamentníListy.cz na vzniklou mánii místopředsedkyně sněmovny Kateřina Klasnová.

Měl by zůstat v mysli. To ostatní je okrajové

V tomto směru nezůstává na politické scéně osamocena, protože i další její kolegové a kolegyně si významnou osobnost plánují připomínat méně okázale. „Václava Havla bude trvale připomínat jeho dílo,“ dává v reakci pro ParlamentníListy.cz předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová najevo, že mnohem důležitější než jakékoli dodatečně budované piedestaly je to, co Václav Havel během svého života dokázal.

„Přál bych si, aby památka Václava Havla, respektive jeho myšlenky a lidsko-politický životní projev zůstal co nejdéle a nejhlouběji zaryt v naší mysli. To ostatní je okrajové a méně důležité, nicméně já se tomu v umírněné podobě nebráním,“ říká pro ParlamentníListy.cz poslanec ČSSD František Bublan, který si na zesnulého státníka uchovává osobní vzpomínky jak z dob disidentských, tak z doby jeho působení v prezidentském úřadu.

Nápad s letištěm se zamlouvá senátoru Töpferovi

Na druhou stranu je však třeba respektovat i postoj těch, kteří potřebují bývalou hlavu státu připomínat viditelně. S výzvou, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po Václavu Havlovi, přišel před Vánoci režisér a producent Fero Fenič a pražští radní už k tomu vyzvali stát jako vlatníka letiště.

„Nápad Fera Feniče je dobrý,“ pochvaluje si senátor a ředitel Divadla Na Fidlovačce Tomáš Töpfer. A není sám. „Letiště je dobrý nápad a vcelku se s tím ztotožňuji. Co se týče soch(y), tak jsem si jistý, že na to časem taky dojde. Vždyť i první československý prezident Tomáš G. Masaryk byl přece také skoro v každé obci,“ upozorňuje pro ParlamentníListy.cz poslanec ODS Aleš Rádl.

Ulice i sochy, ale připomínat může i film či hra

Vedle zastánců přejmenování letiště, kteří nejsou jen mezi politiky, ale na internetu se k výzvě připojilo už téměř 80 tisíc lidí, nezahálejí ani příznivci jiných forem uctění památky Václava Havla. „Navrhujeme přejmenovat ulici Revoluční a knihovnu města v Hradci Králové,“ připomíná pro ParlamentníListy.cz předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, co navrhl primátorovi města, v němž sám žije.

To poslankyně Věcí veřejných Lenka Andrýsová přejmenovávání míst nefandí. „Socha Václava Havla je jedním z dobrých způsobů, jak si jej připomínat. Přejmenovávat již pojmenované podle mého není ideální. Hodně se mi líbí vzpomínky na jeho život formou filmu či například či například divadelní hry o jeho životě. Nedávno se mi dokonce autor takové hry ozval na facebooku,“ prozradila pro ParlamentníListy.cz Andrýsová.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…